hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszüneti napon dolgozik? Ilyen díjazásra számíthat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Újabb munkaszüneti napok közelednek, ezért érdemes áttekinteni, hogy ezekre a napokra milyen díjazást (például bérpótlékot, távolléti díjat, átalányt stb.) szükséges fizetni a munkavégzésért. A szabályok nem egyszerűek, az alábbiakban ismertetjük alkalmazásukat.

Jogszabály határozza meg, melyek a munkaszüneti napok

A munkaszüneti napnak minden nemzet életében kiemelt jelentősége van, így azt törvény határozza meg. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 102. §-a szerint munkaszüneti napnak minősülnek január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26. napjai. Előfordulhat, hogy ezen napok hétköznapra esnek, de eshetnek hétvégére, azon belül vasárnapra is. Fontos szem előtt tartani, hogy az Mt. 102. § (4) bekezdése alapján a vasárnapra eső munkaszüneti nap tekintetében a munkaszüneti napra és nem a vasárnapra vonatkozószabályokat kell alkalmazni. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a munkaszüneti napi munkavégzésre vonatkozó szabályok a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályoknál lényegesen szigorúbbak.

Figyelmébe ajánljuk a következőket is: Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta, Munkajogi témák!

A munkaszüneti nap nem feltétlenül a naptári nap!

A munkanap fő szabály szerint a naptári nap vagy – a 2019. január 1. napjától hatályos meghatározás szerint – megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem feltétlenül a naptári nap jelenti a munkaszüneti napot. Ha például a munkarend október 22. napján 22 órától másnap 06 óráig tart, abban az esetben az október 23. napja 6 óra még október 22. napjának minősülhet! Erre tekintettel tartalmazza az Mt. azt a garanciális szabályt, hogy a hét és huszonkét óra közötti tartamot heti pihenő- vagy a munkaszüneti napnak kell tekinteni, azaz az „előző munkanap” legfeljebb reggel 7 óráig tarthat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen díjazást lehet és kell fizetni a munkaszüneti napi munkavégzésért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31