72 találat a(z) államadósság cimkére

Az áfabevételek már januárban elmaradtak, az államadósság finanszírozásának feketelevese még csak most jön Cikk

Az áfabevételek már januárban elmaradtak nemhogy a céltól, de még a pocsék tavalyi évtől is. A bérekhez kapcsolódó költségvetési bevételek megugrottak – ám csak a tavaly év végére előre hozott fizetésemelések miatt. Az uniós programok jelentősen javították az egyenleget – ám csak mert eddig alig írtak ki pályázatokat. Az államadósság finanszírozásának feketelevese pedig még csak most jön – írja a hvg.hu.

Javuló mutatók az euróövezetben Cikk

Negyedéves összevetésben a tavalyi harmadik negyedévben csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány és az államadósság az euróövezetben és az Európai Unióban – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn nem végleges adatként.

Szomjazza az állami költségvetés az újabb bevételi forrásokat Cikk

Az elmúlt három évben közel a duplájára nőtt a magyar államadósság devizaaránya, és januárban a devizakötvény-kibocsátások tovább folytatódtak, annak ellenére, hogy az ország már nincs olyan nyomás alatt, mint a múlt év elején az energiaválság nyomán. Eközben a kormány igyekszik leszorítani a forintban kibocsátott állampapírok hozamát, ami akkor működhet olajozottan, ha több devizakötvényt bocsátanak ki. A lakossági állampapírok reneszánsza horribilis kamatköltségeket okozott, ennek a korszaknak véget vetne a kormány, de mi várható helyette? Miért lehet szüksége az államnak az újabb devizaeladósodásra, és mekkorák a kockázatok? – írja a 24.hu.

Negatívra módosította Kína adósbesorolásának kilátását a Moody's Cikk

Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását a Moody's Investors Service.

Megjelent az MNB költségvetési jelentése Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 15-én publikált költségvetési jelentésének célja, hogy a Költségvetési Tanács októberi ülésének szerkesztett háttéranyagaként bemutassa a 2022. évi államháztartási folyamatokat, valamint a 2023. évi költségvetés várható alakulását az első nyolc hónapban rendelkezésre álló költségvetési adatok és az MNB szeptemberi inflációs jelentéséhez készült előrejelzése alapján. Mindezek figyelembevételével az MNB értékeli a költségvetési egyenlegre és az államadósságra vonatkozó nemzeti és európai uniós szabályoknak történő 2022. évi tényleges, valamint 2023. évi várható megfelelést – írja honlapján az MNB.

Rontott az USA államadós-besorolásán a Fitch Ratings Cikk

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók, és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

Hatályba lépett a költségvetési fegyelem törvénye: 2025. január 1-jéig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját Cikk

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden – helyi idő szerint – szombaton, a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot.

Megszavazta az államadósság emeléséről szóló törvényt az amerikai képviselőház Cikk

Megszavazta az államadósság emeléséről és költségvetési kiadások csökkentéséről szóló törvényt az amerikai képviselőház szerdán késő este, amivel elkerülhetővé válhat az ország fizetésképtelensége.

Gazdasági növekedés, infláció: kész a kormány új konvergencia programja Cikk

A magyar gazdaság a veszélyes nemzetközi környezetben is elkerüli a recessziót, 2023 egészében 1,5, jövőre 4 százalékkal növelheti teljesítményét – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban. Az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, az év végére az áremelkedés üteme egyszámjegyűre mérséklődik a tárca szerint. A kormány tervei szerint a költségvetési hiány jövőre 3 százalék alá, az államadósság aránya 66,7 százalékra mérséklődik.

Pénzügyminiszter: 16 százalékra emelkedik a Prémium magyar állampapír kamata Cikk

A Prémium magyar állampapír kamatát 16 százalékra emelik – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Varga Mihály Pénzügyminiszter, aki egyben kiemelkedő befektetésnek minősítette a kötvényt, közölte az MTI.

Áldását adta rá a Költségvetési Tanács, hogy rendelettel módosítsa a kormány a 2023. évi költségvetésről szóló törvényt Cikk

Egyetért a jövő évi költségvetés kormányrendelettel történő módosításáról szóló tervezetben foglaltakkal a Költségvetés Tanács, a testület ugyanakkor a kockázatokra is figyelmeztet.

Csökkent a GDP-hez mért államháztartási hiány és államadósság a második negyedévben az EU-ban Cikk

Az euróövezetben szezonálisan kiigazítva az államháztartási hiány az idei második negyedév végén a GDP 2,1 százalékára csökkent az első negyedév végi 2,5 százalékról, az EU-ban pedig a hiány 1,8 százalékra süllyedt a negyedévvel korábbi 2,3 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken nem végleges adatként – közölte az MTI.

98 milliárd dollár fölött Ukrajna államadóssága Cikk

Ukrajna államadóssága augusztusban 98,03 milliárd dollárra nőtt – közölte a Korrespondent ukrán lap csütörtökön a pénzügyminisztérium adataira hivatkozva. Ugyancsak csütörtökön az ukrán államfő arra kérte a parlamentet, hogy szavazza meg a jegybank élére Andrij Pishnyit, aki korábban egy állami bank vezetője volt.

Fals gazdasági mutatókra alapozott költségvetést szavazott meg az Országgyűlés 2023-ra Cikk

Ahogyan az elmúlt esztendőkben az már megszokottá vált, idén is még a nyári szünet előtt döntött a parlament a jövő évi költségvetésről, amelyet 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők – írja a Világgazdaság.hu. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke ugyanakkor a lapnak azt nyilatkozta: érdemes lenne átgondolnia a kormánynak a 2023-as büdzsét.

Nemzetközi devizakötvény kibocsátásával fedeznék az államadósságot Cikk

Módosította 2022-es finanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ, így lehetővé válik további benchmark méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátása, amellyel tovább tudja diverzifikálni a forrásbevonást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink