hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megbízási jogviszony: példák és problémás esetek

  • adozona.hu

A megbízási jogviszony esetén egy kis számolást igényel annak megállapítása, hogy a megbízottra kiterjed-e a biztosítási kötelezettség. Hogyan kell számolni?

A megbízási jogviszony a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok „családjába” tartozik, ennek megfelelően a megbízott biztosítási kötelezettségét a társadalombiztosítási törvény (Tbj. 5. § (1) g) pontjában foglalt szabályok) szerint kell elbírálni. E szerint a megbízottra akkor terjed ki a biztosítás, amennyiben az e tevékenységből származó járulékalapot képező jövedelme eléri a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér (2010 decemberéig a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér volt a viszonyítási alap) 30 százalékát vagy naptári napokra annak harmincad részét.

A megbízási jogviszonyban tehát a biztosítási kötelezettség elbírálása egyszerű osztással történik: a megbízásból származó járulékalapot képező jövedelmet osztani kell a jogviszony tartamával (hónapjaival és napjaival) és meg kell nézni, hogy a kapott hányados havi szinten eléri-e az említett összeget, tehát jelenleg a havi 78.000 x 30 % = 23.400 vagy napi 78.000 x 30 %/30 = 780 forintot.

Amennyiben igen, akkor fennáll a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség, amennyiben nem, akkor csak százalékos ehót kell a kifizetés után leróni.

Az egyszerű művelet elvégzéséhez viszont tisztában kell lenni mind a nevező, mind a számláló megállapításának a szabályaival, azaz meg kell tudni határozni a járulékalapot képező jövedelmet, illetve a jogviszony tartamát.

Kezdjük az előzővel, a járulékalapot képező jövedelem (melyről tudjuk, hogy megegyezik az adóelőleg-alap számításánál figyelembe veendő jövedelemmel) meghatározásával.

A megbízási díj a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja. tv.) szerint önálló tevékenységből származó bevétel, amelyből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe veendő jövedelmet két módszerrel határozhatjuk meg:

• a bevételt csökkentjük 10 %-os költséghányaddal (erre akkor is van mód, ha az érintett nem nyilatkozik költségeiről)
• a bevételt csökkentjük magánszemély adóelőleg-nyilatkozata szerinti, de legfeljebb a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint elismert igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költséggel .

Ami a jogviszony tartamát illeti, legegyszerűbb eset, ha a szerződés pontosan tartalmazza a megbízás tartamát.

Amennyiben ez másként nem határozható meg, akkor a szerződés keltétől a teljesítésig – ennek hiányában – a kifizetésig eltelt időt kell alapul vennünk.

Például egy munkavállaló megbízás alapján május 12-étől június 5-éig adatrögzítést végzett, amelyért 120 ezer forint megbízási díjat kapott, amely csak július 10-én került kifizetésre a számára, így a biztosítási kötelezettsége elbírálására is csak ekkor kerülhet sor.

Járulékalapot képező jövedelme (a 10%-os költséghányadot figyelembe véve): 120.000 x 90 % = 108.000 forint.

Jogviszony tartama: 25 nap

Napi összeg: 108.000:25 = 4.320 forint, amely eléri a 780 forintot, tehát a biztosítási kötelezettség fennáll.

Vannak azonban „problémásabb” esetek is, például amikor a keretszerződés alapján a jogviszony teljes évben fennállt, miközben az u.n. teljesítés igazolások alapján 365 napnál lényegesen kevesebb napon történt munkavégzés. Ebben az esetben a tevékenység jellege adhat eligazítást. Például oktatói tevékenység esetén – annak ellenére, hogy a munkavégzés (előadások megtartása, vizsgáztatás) konkrét napokhoz köthető –, a munkavégzés folyamatosnak tekintendő, hiszen az egyes előadásokra fel kell készülni, a jegyzeteket el kell készíteni és a hallgatókkal is folyamatos a konzultáció. Ebből adódóan a megbízás tartama megegyezhet a keretszerződés tartamával.

Ellenben, ha a keretszerződés vizsgáztatási tevékenységre vonatkozik, akkor egyértelmű, hogy csak a vizsganapok vehetőek figyelembe.

Széles Imre

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink