hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eho: a nyilatkozzon, ha idő van!

  • adozona.hu

Egy-egy kisebb adónemről a néhány egyszerű kérdés megválaszolásával szinte mindent elmondhatunk. Nézzük meg mindezt a magánszemélyt terhelő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) vonatkozásában.

Kinek kell eho-t fizetnie?

A 14 százalékos eho kizárólag a belföldinek minősülő magánszemélyt terheli. Nem érinti e kötelezettség azt a magánszemély sem, aki bármelyik EGT-tagállamban biztosított és ezt a tényt A1-es igazolással bizonyítja.

Miután kell megfizetni?

A 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek adóévben megszerzett:

• vállalkozásból kivont jövedelem [szja tv. 68. §],
• értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [szja tv. 65/A. §],
• osztalék [szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [szja tv. 49/C. §],
• árfolyamnyereségből származó jövedelem [szja tv. 67. §], továbbá
• ingatlan bérbeadásából [szja tv. 16. § (1) bekezdés] származó évi egymillió forintot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg
után kell megfizetnie.

A 14 százalékos eho évi 450 ezer forintos összeghatárig terheli a magánszemélyt, mely összeghatárt csökkenti:

• a biztosítási jogviszonyában általa megfizetett természetbeni és pénzbeli (4 + 2 százalékos) egészségbiztosítási járulék,
• az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék (ennek mértéke a 15 vagy 11,1 százalékos eho-n belül 1,6 százalék), valamint
• az érintett által, vagy utána megfizetett 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék

Hogyan kell megfizetni?

A magánszemélyt terhelő eho-t a kifizető havonta állapítja meg, vonja le, a jövedelem kifizetését követő hónap 12. napjáig fizeti meg és vallja be az állami adóhatóságnak. Ha a jövedelem nem kifizetőtől származik vagy az egészségügyi hozzájárulás levonására nincs lehetőség, az egészségügyi hozzájárulást a magánszemély állapítja meg, fizeti meg és vallja be.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemély a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást előlegként, az adóelőleg, illetőleg az adó megfizetésével egyidejűleg állapítja meg és fizeti meg. A tárgyévre vonatkozóan elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell az előlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással elszámolni, az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni, illetőleg ebben lehet a túlfizetésként mutatkozó különbözet összegéről rendelkezni. Az adóelőleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély a százalékos egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

A 14 százalékos eho a magánszemélyt a naptári év folyamán mindaddig terheli az alapjául szolgáló jövedelem után, amíg a kifizetőnek nem nyilatkozik, hogy az egészségbiztosítási járulékot vagy a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a hozzájárulás-fizetési felső határig megfizette.

Nyilatkozhat arról is, hogy az egészségbiztosítási járulék összege várhatóan eléri a 450 ezer forintos hozzájárulás-fizetési felső határt. Ha a hozzájárulás-fizetési felső határt az egészségbiztosítási járulék összege mégsem éri el, a magánszemély az őt terhelő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást 6 százalékkal növelten, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott adóbevallásában vallja be, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg. Ugyanígy kell eljárni, ha magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme tekintetében nem nyilatkozik, arról hogy az éves szinten eléri az 1 millió forintot.

Széles Imre

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink