hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

START-kártya és járulékkedvezmény A-tól Z-ig

  • adozona.hu

A START-kártya célja, hogy az erre jogosultak könnyebben helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon, foglalkoztatóik kevesebb közteher megfizetésére vannak kötelezve. Összefoglaltuk, mit kell tudni még a kártyáról.

A hat évvel ezelőtt, az 2004. évi CXXIII. törvényben már meghatározott – a különböző START-kártya típushoz kötődő – foglalkoztatónak nyújtott járulékkedvezmények azt a cél szolgálják, hogy a kártyára jogosultak könnyebben találjanak állást az utánuk fizetendő kisebb köztehernek köszönhetően.

A kártya (legyen szó „sima” START-kártyáról vagy Pluszról, Extráról) adóhatóságnál történő kiváltása mindig a munkavállaló – pontosabban a leendő munkavállaló – feladata. Amennyiben már létrejött a jogviszony, abban az esetben már nincs mód az igénylésre, hiszen e nélkül is sikerült az érintettnek munkát találnia. Az eljárás során az adóhatóság egy sor kérdésben nyilatkoztatja az érintett munkavállalót, aki erre fel szeretne készülni, a 31/2005. (IX. 29.) PM rendeletből tájékozódhat.

A kedvezményt érvényesítő munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a START-kártyát megőrizni, és a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésekor a pályakezdő fiatal részére visszaszolgáltatni. Ebből következően többes jogviszony esetén is csak egy foglalkoztató jogosult a kedvezményre.

A START-kártyához kötött kedvezmények az egyéni járulékfizetést nem érintik, illetve a kedvezmény összeghatárán felüli díjazás után a foglalkoztatónak is az általános szabályok szerint kell megfizetnie a járulékokat.

Ezek után táblázatba foglalva tekintsük át a kártyára való jogosultság feltételeit, illetve a kedvezmény mértékét.

Forrás: adozona.hu


A START PLUSZ, illetve a START EXTRA kártyát az igénylő legkésőbb 2011. december 31-éig válthatja ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-éig illeti meg az e törvény szerinti járulékkedvezmény.

START-kártya kiváltására egy alkalommal van lehetőség, ide nem értve a START-kártya elvesztése és megsemmisülése miatti új igénylését, valamint megrongálódása miatti cseréjét.

Széles Imre

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink