hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MSZP találgat: a Fidesz visszavonja az alkotmánymódosító javaslatot?

  • MTI

Az MSZP szerint amennyiben a kormány igazat mondott a rendvédelmi szakszervezeteknek, akkor a Fidesznek vissza kell vonnia a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára vonatkozó alkotmánymódosító indítványát, a kabinetnek pedig módosítania kell a konvergenciaprogramot.

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának - Pintér Sándor szavaira alapozott - tájékoztatása szerint a kormány kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat érintő, a szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést, így a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok a korábbi rendvédelmi dolgozók sem veszítik el nyugdíjukat, akik nem vállalják a visszatérést.
   
A szocialista politikus szerint a következő napokban derül ki, a kabinet valóban meghátrált-e, vagy "ismét becsapta a rendvédelmi szakszervezeteket". Előbbi esetben a Fidesznek vissza kell vonnia a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslatot, a kormánynak pedig következő lépésként módosítania kell a konvergenciaprogramot, abban ugyanis az szerepel, hogy 2012-től a korhatár alatti nyugdíjak kikerülnek a nyugdíjrendszerből, és más ellátássá minősítik át őket.
   
"Előre figyelmeztetünk mindenkit: ha becsapják a rendvédelmi állományt (...) és a nyugdíjasaikat, az beláthatatlan és kezelhetetlen helyzetet fog eredményezni az országban. Amennyiben (...) nem vonják vissza az alkotmánymódosítást, akkor egyértelművé teszik, hogy valóban több mint 600 ezer ember megélhetése ellen indítottak támadást" - fogalmazott Harangozó Tamás, megjegyezve: ha így lenne, az MSZP név szerinti szavazást fog kérni a javaslatról. "Legyen akkor mindenki számára egyértelmű, személy szerint kik lesznek felelősök a kialakult helyzetért, és mind a 600 ezer érintett, a szakszervezetek és érdek-képviseleti szervek is egyértelműen lássák, mely politikusokra kell a politikai nyomásgyakorlás törvényes, alkotmányos, de lehető legkeményebb formáját irányítaniuk" - mondta.
   
Ismét hangsúlyozta: az MSZP a törvényesen szerzett jogok elvételét nem támogatja, de a szolgálati nyugdíj feltételeinek megváltoztatását elképzelhetőnek tartják a szocialisták, ha ahhoz kellő felkészülési időt biztosítanak, és ha a szabályok kidolgozásába az érintetteket is bevonják. Ugyanakkor a tárgyalások egyetlen elfogadható fórumának az Országos Érdekegyeztető Tanácsot nevezte, kiemelve, "minden egyéb megoldás egyoldalú, nyílt hadüzenet".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasági adó önellenőrzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszerforgalmiadó-kedvezmény

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink