hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: felmondás, végkielégítés, közös megegyezés

  • adozona.hu

Milyen jogai vannak a munkavállalónak, ha elküldik, ha felmond, illetve ha a közös megegyezést választja? Azonnal vagy gondolkodási idő után kell a közös megegyezésről szóló felmondást aláírnia? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Közel 6 éve dolgozom egy cégnél. Sajnos az elmúlt időszakban nagyon megváltoztak a munkakörülmények és a vezetőség. Szeretnék tisztán látni: milyen jogaim vannak abban az esetben, ha Ők küldenek el rendes felmondással, közös megegyezéssel, illetve ha én mondok fel. Mikor és mennyi végkielégítés jár nekem, illetve jár-e végkielégítés abban az esetben, ha azért a munkámért amit eddig is csináltam, jóval kevesebb fizetést ajánlanak fel a jelenleginél és én azt nem fogadom el, s ezért válnak meg tőlem? Illetve mi abban az esetben a helyzet, ha a jelenlegi pozíciómnál alacsonyabbat kínálnak fel, szintén kevesebb fizetésért és én azt nem akarom elfogadni? Kényszeríthet-e arra a munkáltató, hogy egy általuk megírt közös megegyezésről szóló felmondásról, felmondási konstrukcióról azonnal, ott helyben döntést hozzak?

Önnek 6 éves munkaviszony után 2 havi átlagkereset jár végkielégítésként, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyát.

Amennyiben Ön mond fel, akkor végkielégítésre nem lesz jogosult.

A közös megegyezés tartalmát a felek szabadon határozzák meg. Általánosságban elmondható, hogy a közös megegyezésben a munkavállalónak legalább annyi pénzt ajánlanak fel, mint ami munkáltatói rendes felmondás esetén járna Önnek.

A munkabér és a munkakör (pozíció) olyan kötelező tartalmi eleme a munkaszerződésnek, amelyet a felek csak közös megegyezéssel módosíthatnak. Ön nem köteles sem a kevesebb bért, sem egy másik pozíciót elfogadni, de azt ennyi információ birtokában nem tudom megmondani, hogy van-e a munkáltatónál olyan felmondási indok, amelyre alapított felmondás jogszerű lenne.

A munkáltató nem kötelezheti arra, hogy a közös megegyezést ott helyben aláírja. A felmondást ilyenkor át szokták adni, de a közös megegyezés tervezetét általában átgondolás céljából hazaviheti a munkavállaló.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close