hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha nem vesznek tudomást rendkívüli felmondásáról?

  • adozona.hu

Mit tehet a munkavállaló, ha a szerződésében vállaltaknál több munkát várnak tőle, s rendkívüli felmondását pedig nem fogadják el? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Olvasónk kérdése: Az ősz folyamán beiskoláztak egy kazánfűtő tanfolyamra, ugyanis csak szakképesített fűtő kezelheti, üzemeltetheti munkahelyem kazánját. A tanfolyamot sikeresen elvégeztem. Nem kötöttek velem tanulmányi szerződést, a főnököm más konstrukciót talált ki az ellentételezésre: nevezetesen azt, hogy egy másik ingatlanukon felújítási, karbantartási feladatokat lássak el - parkettázás, vakolat javítás, festés, villanyszerelés-, s ennek fejében fizeti a tanfolyam díját. Néhány nap múlva a lakásán kellett rendelkezésre állnom "kisebb javítási" munkálatok miatt, munkaidőben. Elmondtam, hogy a tanfolyam ellentételezésére kitalált megváltási forma és annak nagyságrendje többszörösen meghaladja a tanfolyam díját. Elértünk a téli szünethez, amikor átmenetileg bezárt az épület, ahol dolgozunk. Az épület fűtése miatt bejártam két-három naponta. Még ünnepnap is. Majd január 02-án beérve azt tapasztaltam, hogy leállt a fűtés és 7-8°C volt az épületben. Megkerestem a leállás okát, elhárítottam a hibát, hazamentem és közöltem a családdal, hogy nem reggel 6-ra megyek dolgozni, hanem most visszamegyek és reggelig bent maradok, hogy mire érkeznek a szünet után az ott dolgozók, fel tudjam fűteni az épületet. Az első munkanapon elmondtam a történteket főnökömnek. Kikelve magából közölte velem, hogy minden nap kétszer is bent kellett volna a szünet alatt is és szerencsém, hogy nem fagyott szét semmi. Még a szerződésemet sem módosították a tanfolyam elvégzése után, tehát papíron még fűtő sem voltam. Szerződés szerint a dolgom: "heti 40 óra, feladatainak teljesítéséhez igazodóan ezt kötött munkarendben tölti le". Nincs szó ezen túl arról, hogy ezen felül kellett volna teljesítenem. Túlórát amúgy sem fizetnek a cégnél, megfelelő munkaruhát nem biztosítanak. A jelenléti ívre beírtam a pluszban ünnepek idején bent töltött napokat, de ezeket nem fizették ki. Beadtam a rendkívüli felmondásomat. Behívtak és két és fél órai győzködés után úgy döntöttem, fenntartom rendkívüli felmondásomat, mert egész arról szólt, hogy milyen hátrányokkal jár rám nézve a továbbiakban, ha nem állok el tőle. Leadtam a munkahelyi kulcsaimat, és kértem, hogy leszámolhassak. Nem tették lehetővé. Átvételi elismervény készült a kulcsok leadásáról, majd közölték, hogy még az alkalmazottjuk vagyok és ugye tudom, hogy meg kell jelennem a munkahelyen, munkavégzés céljából. Teljesen kiborultam és egyenesen orvoshoz mentem. Az állapotom és vizsgálatok alapján aznap reggeltől betegállományba vettek. Egy ajánlott tértivevényes levélben közölték, hogy nem fogadják el a rendkívüli felmondásomat, mert az indokok alapján megalapozatlan, valamint ismét felajánlották a közös megegyezés lehetőségét és minél előbb, dokumentumokkal igazoljam távollétem okát. Tudomásom szerint akkor is le kellet volna számolnom és kiadni a papírjaimat, béremet és egyéb juttatásaimat, ha nem értenek egyet a felsorolt indokaimmal és azonnal meg kellett volna szüntetni a munkaviszonyomat.

Szakértőnk válasza: Amennyiben rendkívüli felmondását írásban adta át a munkáltatójának és ezt igazolni is tudja, úgy a munkaviszonya a rendkívüli felmondással megszűnt és a munkáltató köteles lett volna 3 munkanapon belül kiadni az igazolásait és elszámolni Önnel. Az elszámolás és az igazolások kiadásának hiánya miatt munkaügyi bírósághoz fordulhat, de ezt megelőzően esetleg egy ügyvédi felszólítással is próbálkozzon meg, sokszor az is eredményre vezet. Az, hogy a rendkívüli felmondása megfelel-e a törvényi előírásoknak csak minden körülmény ismeretében lehetne megmondani. Ettől függ az is, hogy a munkáltatója a rendkívüli felmondását jogellenes munkaviszony megszüntetésnek tekinti-e és esetleg fellép a megfelelő jogkövetkezmények alkalmazása érdekében Ön ellen.

Ha úgy gondolja, hogy a rendkívüli felmondás – figyelemmel a munkaszerződése szerinti munkakörére – megfelel a törvényi kívánalmaknak akkor  javaslom, hogy gondolja át a közös megegyezéssel történő megszüntetés lehetőségét és a közös megegyezésben próbáljon úgy megállapodni, hogy mindent megkapjon, ami akkor járt volna, ha a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyát (felmondási időre járó átlagkereset és a munkaviszony hosszától függő, esetleges végkielégítés).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink