hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: tanfolyamot kér a munkaadó, de nem fizeti. Mit lehet tenni?

  • adozona.hu

Mit tehet a munkavállaló, ha olyan munkakörülményeket teremt munkaadója, amely esetben szükséges lenne egy tanfolyam elvégzése, azt azonban nem támogatja a cég? S mi történhet, ha az alkalmazott nem tudja elvégezni a tanfolyamot? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Jelenlegi munkahelyemre valamivel több mint 3 éve vettek fel, a feltétel többek között egy "B" kat jogosítvány volt. A jelenlegi munkáltatóm szóban közölte velem, hogy új autót vásárolnak a cégnél és azt már csak "C" kategóriás jogosítvánnyal vezethető és végezzem az ezt lehetővé tévő a tanfolyamot saját költségemen. Azt is hozzátette: sem anyagi, sem munkaidő elszámolással nem járul hozzá a tanfolyamhoz. A tanfolyam ára sokszorosa a fizetésemnek.  Az egyik felettesem szóban kilátásba helyezte a másik telephelyre helyezést, ha nem végzem el a tanfolyamot, egész más beosztásba is kerülhetek így. A jelenlegi állomásomon még 2 autó van ami vezethető "B" kategóriás jogosítvánnyal. Kérdésem a következő lenne: milyen jogorvoslattal élhetek, ha ez a szankció, vagy netán elbocsátás történne? Kinek kellene kifizetni a tanfolyam árát? Jár-e ez munkaszerződés módosítással?

Az ügy részleteinek ismerete nélkül azt nehéz megmondani, hogy a fent vázolt esetben várható-e felmondás, ha nem végzi el a tanfolyamot és ha igen, akkor mivel indokolná a munkáltató és az jogszerű lenne-e.

Általánosságban annyit tudok mondani, hogy a munkáltató által előírt tanfolyamok költségeit a munkáltatónak kellene viselnie és azon a munkavállalónak ebben az esetben kötelező lenne részt vennie. Arról nincsen információm, hogy a telepen meglévő másik két B kategóriás autóra van-e jelenleg munkavállaló, vagy azok közül egyet Ön át tudna venni. Ha a munkáltató tudja igazolni, hogy az adott munkakört valamilyen megváltozott körülmény miatt már csak C kategóriás jogosítványt igénylő gépjárművel lehet ellátni, vagy azzal jobb minőségben, költséghatékonyabban, egyszerűbben stb. el lehet látni, akkor elvileg nem lenne annak akadálya, hogy Önnek felmondjanak és olyan embert alkalmazzanak Ön helyett, akinek van megfelelő jogosítványa.

Azt szintén nehéz megmondani, hogy ha felvesznek egy C kategóriás jogosítvánnyal rendelkező új munkavállalót és a két darab B kategóriás autóra három munkavállalójuk marad, akkor létszámcsökkentésre hivatkozva elküldik-e Önt vagy sem. A munkakör megváltoztatása szükségessé teszi egyébként a munkaszerződés módosítását, amelyre csak közös megegyezéssel kerülhet sor. A felmondás megtörténte nélkül, illetve annak ismerete hiányában azt nem lehet megjósolni, hogy érdemes lenne-e munkaügyi bírósághoz fordulni és a felmondás jogszerűségét vitatni. Ez mindig az indokolás helytállóságának függvénye.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink