hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kismama tgyás-on: felmondási idő, végkielégítés és a szabadságmegváltás

  • adozona.hu

Milyen esetben követelheti a kismama a végkielégítést, a felmondási időt és a szabadság megváltását a munkáltatójától? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna és a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

Jelenleg tgyáson lévő kismama vagyok, júniustól gyeden leszek. 2007 szeptemberétől táppénzen vagyok, kislányom 2007. novemberében, kisfiam 2009. márciusban és másik fiam 2010 decemberében születtek. A munkahelyem felszámolás alatt áll és a kérdésem, hogy a bérgarancia vonatkozik-e a benn maradt szabadságokra a 2008, 2009, 2010-es évekre? A cég alkalmazottja 2006. január 9-től vagyok. A felszámoló nem értesített semmiről, de amikor a családi adókedvezményt szerettem volna igényelni, akkor közölték velem a felszámolás tényét. Ez azonban már 40 napon túl volt.  Adhatok-e be követelést végkielégítésre, szabadságmegváltásra és felmondási időre?

Nyújtsa be igényét, ugyanis a 40 napon túl, de 180 napon belül bejelentett követeléseket a felszámoló határidőn túli hitelezői igényként tartja nyilván, az ilyen hitelezőt csak a határidőben bejelentett igények kifizetése után esetlegesen fennmaradó összegből elégítheti ki. A 180 napon túl hitelezői igényeket bejelenteni nem lehet, azaz időpont jogvesztő. A részletes szabályokat a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. tv. tartalmazza. A 7. § (1) bekezdés szerint a felszámoló a támogatási igény meghatározása során a támogatásra jogosult gazdálkodó szervezetnek a jogosultakkal szemben, a bérfizetési napon fennálló bértartozását, de egy felszámolási eljáráson belül jogosultanként legfeljebb a tárgyévet megelőző második év - Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösét veheti figyelembe. Amennyiben a felszámolási eljárás egyes naptári éveiben a bruttó átlagkereset mértéke eltérő, a jogosultság szempontjából a magasabb bruttó átlagkereset alapján számított támogatási mértéket kell figyelembe venni. Az ennek keretében kifizetett összegbe a szabadságmegváltás is beletartozik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink