hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíj: az ÁKK szerint az államadósság csökentése a tét

  • HVG

Minél több magán-nyugdíjpénztári tag lép vissza az állami rendszerbe, annál könnyebb lesz az idei költségvetési hiány finanszírozása és a 2011-es devizaadósság törlesztése.

Kilenc százalékponttal, a GDP 64,5 százalékára csökkenhet 2011 végére Magyarország tavaly november végén 20 465 milliárd forintos bruttó államadóssága – „ajándékozta meg” a jó hírrel az újságírókat az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) karácsony előtt három nappal. Ennél alacsonyabb szinten az állam tartozásai utoljára 2005 végén álltak (lásd a HVG 2011/1.számában, a Nyugdíjjal dícsérik című cikkben található grafikont). A csökkenés nagy fegyvertény lenne, főleg ha azt jelentené, hogy Magyarország már csak 4,5 százalékpontra van az euróbevezetés egyik kritériumaként megszabott 60 százalékos államadósság-előírástól. Csakhogy az utóbbiba az önkormányzatok adósságait is beleszámítják, márpedig azzal együtt a magyar államadósság 2010. szeptember végén a GDP 82,2 százaléka volt – tette közzé hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) –, azaz idén év végén is jóval 70 százalék fölött lesz.

A jelentős adósságmérséklődéshez azonban az ÁKK szerint két feltételnek kell teljesülnie. Egyrészt a forint euróval szembeni árfolyama éves átlagban nem lehet rosszabb 280-nál, másrészt e verzió azzal számol, hogy a 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag csaknem mindegyike hagyja magát visszaterelni az állami rendszerbe.

Az első feltétel megvalósulása nem tűnik lehetetlennek, hiszen az utóbbi években csak egyszer, 2009-ben volt – akkor is csak 0,58 egységgel – 280 fölött az euró átlagos forintárfolyama. A forint még a nemzetközi hitelminősítők által a múlt év végén adott rossz osztályzatok ellenére is csak egy-két százalékot gyengült. Pleschinger Gyula, az ÁKK vezérigazgatója február végéig nem is számít nagyobb leértékelődésre, mondván, addig a hitelminősítők kivárnak. Ha azonban akkor a kormány nem rukkol elő a – Pleschinger szerint 600-800 milliárd forintot megmozgató – reformterveivel, akkor a magyar adósság bóvli kategóriába sorolásának hatása már súlyosan megjelenhet a forint euróárfolyamában. Külföldről pedig az eurózóna adósságválságának újabb fejezete lehet romboló tényező, ha például Görögország és Írország után egy újabb államot kellene súlyos eurómilliárdokkal megmenteni.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink