hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem veszti el az állami nyugdíjjogosultságát, aki a magánnyugdíjpénztárat választja

  • hvg.hu

Nem veszti el az állami jogosultságát, aki magánnyugdíjpénztártag marad, csak jövő év december elsejétől nem szerez több szolgálati időt, így aligha lesz meg a jogosultsága a majdani állami nyugdíjra. Az Országos Nyugdíjfolyósító (ONYF) levele szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánnyugdíjpénztárat választani. Eddig kétezren döntöttek úgy, hogy nem lépnek vissza az állami rendszerbe.

Az ONYF tájékoztatója szerint az öröklés miatt nem érdemes magánpénztárnál maradni, hiszen „kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés” - írja a Napi Gazdaság mai cikke, amely szerint ez egyáltalán nincs így.

Nézzük az öröklést: a magánnyugdíjpénztári tagok esetében elsődlegesen nem az öröklés szabályai érvényesülnek. A tag ugyanis megjelölheti akár a szomszédját kedvezményezettként, nemcsak vér szerinti hozzátartozóját. Amennyiben nem jelöl meg kedvezményezettet, törvényes örökösét illeti meg a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott vagyona, feltéve, ha még nem kezdték el azt folyósítani. Magyarán, ha elérte a nyugdíjkorhatárt és akkor halálozik el, amikor a magánnyugdíjpénztártól már nyugdíjat kap, akkor sem a kedvezményezettnek nem jár a jussa, sem a törvényes örökösnek. Az állami pénztár öröklésre vonatkozó szabályait ezzel nem igazán lehet összehasonlítani. Ha ugyanis a nyugdíjkorhatár és a szükséges szolgálati idő elérése előtt meghal az állami pénztártag, akkor özvegye nem jogosult utána özvegyi nyugdíjra. Erre ugyanis csak az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz, továbbá mezőgazdasági szövetkezeti járadékhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként, mezőgazdasági szövetkezeti járadékosként halt meg.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar Japán szociális biztonsági Egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Főállású anya átalányadózása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink