hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíj: nyilatkozni nemcsak a helyszínen lehet

  • adozona.hu

A magánnyugdíjpénztári tagnak - a kihirdetett törvény értelmében - január 31-ig kell nyilatkoznia arról, ha nem szeretné megszüntetni a tagságát. Személyi igazolványával együtt jelentkeznie kell bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (a továbbiakban: NYUFIG), vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF).

Akik nem szeretnének visszalépni az állami pénztárba, azoknak személyesen kell nyilatkozniuk a kijelölt intézmények ügyfélszolgálatain, ugyanez vonatkozik az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezőkre is, mivel elektronikus ügyintézésre sincs lehetőség - figyelmeztet Molnár László, a Középmagyarországi Regionális Nyugdíbiztosítási Igazgatóság igazgatója. A nyilatkozattételhez be kell mutatniuk személyazonosító igazolványát és a lakcímkártyáját (esetleg útlevelét vagy kártyaformátumú jogosítvány), valamint a TAJ-kártyáját. A tagoknak - beazonosításuk után - a helyszínen kinyomtatott nyilatkozatukat kell 3 példányban kitölteniük. Aki nem nyilatkozik, annak a tagsági jogviszonya 2011. március 1-én automatikusan megszűnik.

Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári tag nem tud személyesen nyilatkozni testi fogyatékosság vagy egyéb egészségügyi ok miatt, vagy börtönbüntetését tölti, írásban kérheti, hogy a lakóhelye/tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felkeresse őt. Ezt legkésőbb 2011. január 21-éig teheti meg bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a NYUFIG-nál, illetve az ONYF-nél.

A nyilatkozattételre rendelkezésre álló időtartam alatt tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozatát személyesen a Magyar Köztársaság külképviseletén is megteheti.

 A cikk folytatásához kattintson a hvg.hu-ra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink