hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adó, ami többet kerülhet, mint amennyi bevételt hoz

  • HVG

Megháromszorozná a termékdíjként beszedett adókat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A kormány egyelőre nem vevő a hulladékfronton galibával fenyegető ötletre.

„Az államtitkár úr előrebocsátotta, hogy az általa ismertetendő koncepcióról a miniszterelnökkel és a vidékfejlesztési miniszterrel összhangban döntés született, így a mostani egyeztetésnek csak a lényegi kérdéseket nem érintő ügyekben van helye” – mondta szeptemberben a tanácskozásról készült emlékeztető szerint Illés Zoltán, amikor a környezetvédelmi termékdíjak szabályozásának új elveit ismertette a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével. Az „egyeztetésen” mutatott államtitkári magabiztosság ellenére az október végén benyújtott költségvetési törvényjavaslatban nincs nyoma a beharangozott – és az érintett gazdálkodók által bírált – változtatásnak.

Az ökoadóknak nevezett termékdíjak egyetlen „zöldítő” tulajdonsága, hogy a többi adótól eltérően ezek megfizetése alól teljes vagy részleges mentességet lehet szerezni, ha a szóban forgó terméket a kibocsátója vagy a forgalmazó a kormányrendeletekben előírt mértékben összegyűjti és hasznosítja. Megteheti azt is, hogy a hasznosítással úgynevezett koordináló szervezetet bíz meg, amely a termékdíjnál jóval kisebb tarifáért átvállalja a kötelezettséget. A koordináló nem maga kezeli a hulladékot, hanem a beszedett úgynevezett licencdíj egy részét továbbadja a begyűjtőnek és a feldolgozóüzemnek (például papírgyárnak, műanyaggranulátum-gyártónak), amelynek így már megéri a szennyezett, egyéb hulladékokkal kevert másodnyersanyag válogatása és felhasználása. A termékdíj elég nagy ahhoz, hogy az olcsóbb licencdíjból is fussa a feladatra, a legtöbb kötelezett ezért szerződött a koordinálókkal, amelyek mostanra meglehetősen látványos eredményeket értek el (lásd táblázatunkat).

Csakhogy rendkívül rossz hatásfokkal.

Szabó Gábor Elhullóban? című cikkét olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/46)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs