hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: jár-e cafeteria a táppénz ideje alatt?

  • adozona.hu

Gyes után köteles vagyok elfogadni a korábbitól eltérő új munkakört? Mi módon változtatható meg a munkarend? Külföldi munkáltató megszűnése esetén milyen jogai vannak a munkavállalónak? Táppénz alatt jogosult vagyok a cafeteriára? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Most járt le az ikergyermekeimmel a gyes-em. Mennék vissza dolgozni, de a munkahelyemen az mondták nem tudnak munkát adni. Irodába dolgoztam 1988 óta, 2000-be eljöttem az első gyerekkel gyes-re, majd jöttek az ikrek. A munkahelyem azóta egyre jobban megy tönkre. Ez időszak alatt a létszám 500 főről kb 100-ra csökkent, így az adminisztratív dolgozók  létszáma is. Sajnos a régi irodámba nem tudnak foglalkoztatni, kérdésem, ha visszamegyek és nem fogadom el azt a másik munkakört, amit felajánlanak, elérthetem-e , hogy a cég mondjon fel nekem?

Igen, valószínű, hogy amennyiben nem fogadja el a munkáltató által felajánlott új munkakört, és a munkáltató a régi munkakörében nem tudja tovább foglalkoztatni, úgy a munkáltatója rendes felmondással meg fogja szüntetni a munkaviszonyát. Meg kell jegyezni azonban, hogy Ön a gyes folyósításának megszűnését, illetve gyermekei 3 éves korának betöltését követő 30 napig még a felmondási védelem alatta áll az Munka törvénykönyvének (Mt.) értelmében. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy elfogadja az új munkakört, úgy közös megegyezéssel a szerződés módosítására kerül sor. Azonban, ha Ön a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni – tehát azért mert a régi munkaköre már megszűnt vagy más tölti be, akkor erre az időszakra az állásidőre járó díjazás, azaz a személyi alapbére illeti meg.

2. Jogos-volt-e az a utasítás szóban, miszerint február és július hónapok között 4 napos munkarendet vezetett be az ügyvezető? A bért heti 32 órában állapította meg, de erről az intézkedéséről - írásban senkit nem tájékoztatott. A hivatkozási alapja a gazdasági válság hatása a cégre?

Ha a munkarendet a munkaszerződésbe belefoglalták, akkor csak a munkaszerződés módosításával változtatható meg. Máskülönben a munkáltató írásban köteles tájékozatni a munkavállalót az irányadó munkarendről a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg. A munkáltató a munkavállaló felé terjedő ezen tájékoztatási kötelezettsége folyamatos a munkajogviszony fennállása alatt, ezért a változás hatálybalépése után 30 napon belül kötelessége írásban közölni a munkavállalóval. Az irányadó munkaidő-beosztást pedig 7 nappal korábban és egy hétre előre köteles a munkáltató írásban megadni. Ha a munkáltató gazdaságilag indokolt esetben a munkaszerződésben előírtnál átmenetileg rövidebb ideig foglalkoztatja a munkavállalóit, a kiesett időre a személyi alapbére megilleti, ez az ún. állásidő. A munkáltató tehát átmenetileg jogosult rövidebb munkaidőben foglalkoztatni a munkavállalókat, de nem jogosult egyoldalúan a munkabér arányos csökkentésére.

3.Jelenlegi munkahelyemen a munkáltatóm külföldi, s a céget megszünteti. Nyolc éves munkaviszonyom van. Már elkezdődtek a leépítések természetes fizetni nem akarnak hivatkoznak a gazdasági váltságra. Mi az, ami meg illet, és azt hogy szerezhetem meg, ha nem akarnak fizetni?

Mi az, ami megillet?
Két eset fordulhat elő: az első, hogy a cég jogutód nélkül megszűnik. Ilyenkor az éves szabadság időarányosan igénybe nem vett részének pénzbeli megváltása és a végkielégítés az Mt. alapján jár. 8 éves munkaviszony után a végkielégítés mértéke kéthavi átlagkereset. A gyakorlatban azonban valószínűbb, hogy a munkáltató rendes felmondással fog élni a mun-káltató működésével összefüggésben lévő okra hivatkozva. A munkáltató döntését köteles valós és okszerű indokokkal alátámasztani. A törvényi felmondási idő 30 nap, ehhez adódik hozzá a 8 éves munkaviszonya miatti plusz 20 nap. A felmondási idő felére a munkáltató köteles Önt felmenteni a munkavégzés alól. A felmentés idejére átlagkeresete a felmondási idő ledolgozott részére munkabére illeti meg. Ezen kívül végkielégítés is jár, melynek mér-téke szintén a 8 éves munkaviszony miatt kéthavi átlagkeresete. Az első esethez hasonlóan az éves szabadság időarányosan igénybe nem vett részének pénzbeli megváltására is jogo-sult. Fenti mértékek a törvényben előírtak, a munkaszerződés vagy a kollektív szerződés –ha van ilyen – ezektől eltérhet.

Hogyan szerezhetem meg?
Egyénileg bírósági úton keresettel érvényesítheti. Számolni kell azonban azzal, hogy ha a munkáltató fizetésképtelen helyzetben van, akkor még a munkaügyi per alatt felszámolási eljárás indulhat a munkáltató ellen. Ha a cég felszámolás alá kerül, akkora munkavállaló a munkaviszonyból származó igényeit a felszámolási eljárásban, a felszámolás költségei között, a kielégítési sorrendben az első helyen érvényesítheti. Az ilyen követelések kielégítése a Bérgarancia Alapból történik. Felső határa 2010-ben bruttó 994.500 forint.

5. Táppénzen vagyok és azt mondták, hogy ez idő alatt nem vagyok jogosult cafeteriára. Ez igaz?

Erre a kérdésre elég nehéz választ adni háttérinformációk hiányában. A cafetéria egy béren kívüli juttatási rendszer, tehát a munkáltató döntési jogkörébe tartozik a cégen belüli bevezetése és a szabályok kialakítása. Az Ön esetébe a betegszabadság időtartamára a távolléti díj 70 százaléka jár. Betegszabadság az Mt. fogalomhasználata alapján: a munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére megillető 15 munkanap naptári évenként, amit a kezelőorvos igazol. Ez azt jelenti, hogy a távollét időszakában az érvényes személyi alapbére és a rendszeres bérpótlékainak és a rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék együttes összegének időarányos része jár, tehát az Mt. nem teszi kötelezővé a szociális juttatásokat. Bár kifejezett jogszabályi előírás nincs, a gyakorlat azt mutatja, hogy erre a 15 napos „ táppénzre” a cafetéria közvetlenül a munkába járáshoz nem köthető elemei - mint például az internethasználati díj jár. Kollektív szerződés illetve a munkaszerződés vagy egyéb belső szabályzat a juttatási rendszert másképp is szabályozhatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink