hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: feketemunka, munkanélküliség, felmondás

  • adozona.hu

Közös megegyezés esetén jár-e a munkanélküli járadék? A "feketefoglalkoztatásért" a munkaadót és a munkavállalót egyaránt bírságolják? Jogutódlás esetén hogy alakul a felmondás? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. A munkavállaló részéről, közös megegyezéssel történt felmondás esetén jár-e munkanélküli járadék?

Igen, a közös megegyezés nem befolyásolja a munkanélküli járadék folyósítását, amennyiben az egyéb törvényi feltételek fennállnak.

2. Ha egy munkavállaló bejelentés nélkül "feketén" dolgozik, és ez egy ellenőrzés során kiderül, akkor a munkavállalót is büntetik, vagy csak a munkaadót?

Az ellenőrzés során általában a munkáltatót büntetik. Azt a pénzt, amit a munkavállaló feketén megkeresett az adóhivatal a nettó jövedelemnek tekinti és ezután kell a munkáltatónak visszamenőlegesen a járulékokat, a munkavállalónak pedig személyi jövedelemadót megfizetni.

3.Négy éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen határozatlan idejű szerződéssel. Jelenlegi munkahelyemet a tulajdonos bérbe akarja adni egy másik vállalkozásnak. Én nem kívánok dolgozni az új munkáltatónak. Érdeklődni szeretnék van-e lehetőségem arra, hogy mostani cégemtől a törvények szerint megillető 35 nap felmondási időt, és egy havi végkielégítést kapjak?

A fenti információk alapján munkáltatója az Munka törvénykönyve 85/A (1) bekezdés b) pontján alapuló munkáltatói jogutódlással adja át a munkavállalókat az új munkáltatónak. A munkáltatói jogutódláshoz az Ön beleegyezése nem szükséges, így amennyiben nem szeretne az új munkáltatónak dolgozni, úgy rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát. Ebben az esetben azonban végkielégítés nem illeti meg Önt, hiszen az munkáltatói felmondás esetén járna. A felmondási ideje munkavállalói felmondás esetén is a munkaszerződésben meghatározottak szerint alakul és arra az időre munkabére, illetve ha a munkavégzés alól felmentik, akkor ennek időtartamára az átlagkeresete illeti meg Önt.

4. A gyeden lévő dolgozómnak 1,5 éves a gyermeke. 2010 januárjától heti 10 órában kívánnám foglalkoztatni. Van-e erre lehetőség, s ha igen, milyen munkaszerződést kell vele kötni, hogy minden szabályos legyen.

Munkavégzésre csak gyes mellett van lehetőség, amennyiben az édesanya még gyedet kap amellett nem dolgozhot, így a gyedet vissza kell mondania és gyest kell igényelnie. Feltételezem, hogy a gyermekvállalás előtti munkaszerződése teljes munkaidőre szólt. Így ha most csak heti 10 órában akarja foglalkoztatni, akkor a munkaszerződést részmunkaidős foglalkoztatásra kell módosítani a munkavállaló beleegyezésével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink