hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csekkolhatók az APEH revizorai

  • dr. Marosi Andrea

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új szolgáltatásával, bizonyos ügykörben ugyanis telefonon is intézhetik majd egyedi adóügyeiket az ügyfelek - jelentette be Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese.

Adóalany-nyilvántartással, folyószámlával és adóbevallással kapcsolatos ügyek intézhetők majd telefonon is, az ügyfelek ezenkívül meggyőződhetnek közösségi (EU-s) adószámuk érvényességéről, valamint a náluk adóellenőrzést végző revizor személyazonosságáról, megbízásának érvényességéről is - mondta el Papp István, az APEH főosztályvezetője. A hivatal július 1-jétől fogadja a regisztrációhoz szükséges UK30-as nyomtatványokat, ezt követően az igénylők nyolcjegyű ügyfélazonosító-számot (PIN kódot) kapnak, a konkrét ügyintézés pedig legkésőbb augusztus 1-jén indulhat el - tette hozzá a főosztályvezető.

Papp István elmondta, az ügyfélszolgálat hétfőtől-csütörtökig 8:30-tól 16:00 óráig, pénteken 8:30-tól 13:30 óráig lesz elérhető a   helyi tarifával hívható számon. Mogyorósiné Gábor Hajnalka kitért az APEH hagyományos, személyes ügyfélszolgálatának már megvalósult és tervezett fejlesztéseire is. A adóhivatal jelenleg közel 100 kistérségben van jelen - mondta, kiemelve, hogy 2011-ig minden olyan kistérségi központban irodát kívánnak létrehozni, ahol az adózói aktivitás ezt megkívánja. Az idén eddig öt iroda megnyitásáról döntöttek - tette hozzá.
     
Az elnökhelyettes a harmadik nagy ügyfélkapcsolati területről, az internetről szólva beszámolt arról, hogy az adóhatóság honlapjára felkerültek a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK). Mint fogalmazott, ezzel kicsit "életszagúbbá" tették a jogalkalmazási problémákat. További újdonságot jelentenek az online adókalkulátorok; az ingatlan értékesítéséből származó adóterhet kiszámító program már működik, s rövidesen elérhető lesz egy illeték-kalkulációban segítséget nyújtó modul is - mondta. Mogyorósiné Gábor Hajnalka sikeresnek ítélte az APEH februártól működő köztartozásmentes adózói adatbázisát. Elmondta, hogy eddig 20.511 adózót vettek fel a listára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági területhez kötött támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink