hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: illetéktartozás és adókedvezmény

  • adozona.hu

Illetéktartozásom van, s ezért a nyugdíj- és egészségpénztáramra utalandó összeget nem továbbítja az adóhatóság, mit tehetek? Rokkantnyugdíj mellett hogyan lehet munkát vállalni külföldön? Felmondott életbiztosítás után vissza kell fizetni a visszaigényelt adókedvezményt?

Elváltam, illetéktartozásom van, amire kérvényt nyújtottam be, hogy részletbe fizethessek. Az adóbevallásom beadtam, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a nyugdíj- és egészségpénztáramra utalandó összeget nem utalják, míg tartozásom van. Mi a teendőm?

Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg átutalását az adóhatóság akkor teljesíti, ha a magánszemélynek nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása, és az adóbevallása alapján fizetendő adóját megfizette. Az illetéktartozásának megfizetését követően kérelmezheti az illetékes APEH igazgatóságnál az önkéntes pénztárnál vezetett egyéni számlára történő utalás teljesítését. Megjegyzem, ha Ön önkéntes nyugdíj és egészségpénztárnak is tagja, akkor a bevallásban csak az egyik pénztárnál vezetett egyéni számláját jelölhette meg.

Életbiztosítást kötött a lányom 10 éve, de anyagi helyzete sajnos nagyon megváltozott, így a szerződésben 10 év futam idő helyett 2007 decemberében a futamidő felét megvárta, mely 5 év volt, és azt követően 1 hónap múlva 2008. januárban felvette a biztosításból származó jövedelmet. Most 2009-es adóbevallásnál vissza kell-e fizetnie az elmúlt 5 évben felvett adókedvezményt, amit minden évben visszaigényelt?

A rendelkezési jog gyakorlását követően lányának az adókedvezményként 2005. 2006. és 2007 évekre igénybe vett összeget 20 százalékkal növelt összegben kellett bevallania a 2008. évről szóló 0853. számú bevallás „C” lapjának az 52. sorában és a bevallás benyújtására nyitvaálló határnapig meg kellett fizetnie. Amennyiben ezt elmulasztotta akkor a korábban benyújtott adóbevallását önellenőriznie kell.

Édesanyám rokkantnyugdíj mellett külföldön vállalna munkát. Milyen szabályok vonatkoznak rá?
Amennyiben az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában történik a munkavégzés, az uniós, illetve a kettős adóztatást kizáró rendelkezések alkalmazásával a munkavégzés helye szerinti szabályok szerint történik a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási kötelezettségek teljesítése.

Ha olyan államban történik a munkavégzés, amellyel kettős adóztatást kizáró egyezménye, illetve szociális biztonsági vagy szociálpolitikai egyezménye van Magyarországnak, jellemzően szintén a munkavégzés helye szerinti szabályokat kell alkalmazni, mind a személyi jövedelemadó, mind a társadalombiztosítás területén.

Ettől eltérően, ha a magánszemély olyan államban vállal munkát, amellyel nincs kettős adóztatást kizáró, illetve szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezményünk, akkor a társadalombiztosítási kötelezettség teljesítésének helyét a felek jogválasztása dönti el, az adókötelezettség ilyen esetben mindkét államban fennáll, Magyarországon azonban a külföldön megfizetett adót a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározottak szerint korlátozott mértékben figyelembe lehet venni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink