hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Havi elektronikus adóbevallás 2009: kitöltési útmutató - videóval

  • adozona.hu

2009 januárjától új Java alapú nyomtatványkitöltő és ellenőrző szoftvert helyezett üzembe az APEH: ez az AbevJava. Szakértőnk videónkon és írásban magyarázza el mindazt, amit a 0908-as nyomtatvány kitöltéséről tudni érdemes.

0908-as adóbevallás nyomtatvánnyal foglalkozunk részletesen a minden hónapban esedékes 12-i bevallási határidő miatt. Az AbevJava- s rendszer már egyben kezeli az A-s és az M-s nyomtatványokat és megengedi új M-s lap nyitását illetve meglévő törlését. Így például az alkalmi munkavállalókat közvetlenül az AbevJava-ban vihetjük fel.

2009-ben a neveket bontani kell titulus, vezetéknév, utónév részekre. Ne felejtsük el ezt a bontást elvégezni, mert különben mindjárt hibaüzenettel kezdjük az AbevJava-val való ismerkedést. Figyeljünk arra, hogy 440. sorszámmal egy új mező került fel az Egyéb adatok lapra. 2009-től a 2 százalék egészségbiztosítási járulék alapját is fel kell tüntetni, de megszűnt a kedvezményes járulékfizetés kódja mező (például Ekho-s jövedelem, Start kártyás jövedelem).

A 0908-as adóbevallás nyomtatvány kitöltő szoftver önmagában használhatatlan, mivel eredménymezőket nem számol, ezért nagyon nagy mennyiségű adat felvitele lenne szükséges a direkt használójától. Először is szükség van egy jó bérszámfejtő programra, amelyik a feladást elkészíti az AbevJava-nak. Ez történhet szöveges vagy XML formátumú import fájl készítésével. A mai kor követelményeinek az XML formátum felel meg. Éppen ezért a továbbiakban az XML fájl közvetlen ellenőrzésével és importálásával foglalkozom.

Néhány hasznos gyakorlati tanács

Az XML fájlban lévő adatokat kétféle képen lehet elküldeni az ügyfélkapu felé: közvetlenül ellenőrzés után, vagy az AbevJava-n keresztül.

Közvetlenül:

Adatok / XML állomány ellenőrzése és átadása elektronikus beküldésre. Tallózással keressük meg azt a mappát, ahol az XML fájlunk van (alapértelmezésként az import nevű mappa jelenik meg). Megjelölés után kattintsunk a Megnyitás parancsgombra. Indulhat az állomány ellenőrzésre kérdésre? Igen válasz. Az ellenőrzés eredménye megjelenik a képernyőn. Kattintsunk a Tovább gombra, ha nincs súlyos hiba, akkor az AbevJava a titkosított .Kr kiterjesztésű fájlt elhelyezi a …..\Küldendő mappába.

Normál esetben ez ilyen simán megy. Ha nem, akkor a következő problémák fordulhatnak elő: már az XML fájl „nyelvtani” ellenőrzése során hibát talál az AbevJava. Nagyon súlyos hiba esetén csak azt írja ki, hogy melyik sorban és oszlopban van a hiba. Nagyon sokan ilyenkor a nyomtatványon lévő sorszámra gondolnak, pedig ez a hibaüzenet az XML fájl megfelelő sorára hivatkozik. 

Az AbevJava nem ad segítséget a hiba megkereséséhez a könyvelőknek, programozóknak. Mi a teendő ez esetben? Ilyenkor szövegfájlként kell tudnunk bánni az XML fájllal. Kattintsunk kettőt az XML fájl nevére és ekkor az internet explorer megjeleníti az XML fájlt. Kattintsunk felül a Nézet/forrás menü sorokra. Ekkor az XML fájlunk beemelésre kerül a Jegyzettömb nevű karakteres szövegszerkesztőbe. Felül kattintsunk a Nézet menü sorra „pipáljuk ki” az „állapotsort”. Erre azért van szükség, hogy Jegyzettömb alul megjelenítse, hogy hányadik sorban járunk. Álljunk rá az AbevJava által jelzett sorra és szemrevételezéssel próbáljuk megállapítani a hiba okát illetve, hogy melyik A-s vagy M-s nyomtatványon van a hiba. Ez így bonyolultnak tűnhet, de jelenleg nincs más mód arra, hogy az AbevJava által kijelzett súlyos hiba pl. a 2316. sorban üzenet okát kiderítsük.

A következő hibafokozat, ha az AbevJava már kiírja azt is, hogy milyen mezőkódú adatnál van a hiba. Ehhez értelmezni kell tudnunk a Mezőkódokat AbevJava-ban hiba esetén.

Nem kell megijedni a mezőkódoktól, értelmezésük többet segít, mint a szöveges hibaüzenet. Éppen ezért érdemes az évet úgy kezdeni, hogy kinyomtatunk egy üres 0908A és 0908M nyomtatványt a mezőkódokkal együtt. Ehhez az AbevJava-Szerviz-Beállítások részben a megjelenő panelen felül kattintsunk a Nyomtatás gombra és „pipáljuk ki” a „Közös azonosító nyomtatása” sort. Válasszuk az Adatok/Üres nyomtatvány kinyomtatása funkciót. Válasszuk ki a megfelelő (0908A és 0908M köt…) nyomtatványt, majd kattintsunk a megnyitás gombra. Ha most kinyomtatjuk a nyomtatványt, akkor a nyomtatványba bekerülnek a mezőkódok.

Ezen üres nyomtatvány segítségével pillanatok alatt behatárolhatjuk, hogy melyik adattal kapcsolatosan jelzett hibát az AbevJava. 

Az üres nyomtatvány mezőkódokkal való kinyomtatása után lépjünk vissza a Szerviz/Beállítások menü pontra és vegyük le az előbb beállított „pipát” a Közös azonosítók nyomtatása sorról, hogy az érdemi tartalommal teli nyomtatványon ez már ne szerepeljen.

A mezőkódok két részből állnak. Első része a nyomtatvány-lapot azonosítja, a további része a mezőbe kerül beírásra. Egyben kell kezelni! Pl.: 0H0001D0550CA

Ha ismerjük a mezőkód felépítését, akkor egy hibaüzenetből, mely a példa szerinti mezőkódra hivatkozik, rögtön tudjuk, hogy a 0908-10 –es lapon a TB járulék alapjával van a gond. Honnan lehet ezt tudni? Az első pozíció mindig „0”. A második pozíció a lapot jelöli. A „H” lap a 10-es járulék lap. Ezt követi a lap-sorszám négy pozíción. Ha hónapon belül csak egy biztosítási jogviszonyunk van, akkor ez mindig 0001. Az ezután következő rész már a mezőtartalomra utal. Az első D betű a blokkot jelöli a nyomtatványon, a 0550 a nyomtatvány 550. sorát, míg a CA a nyomtatvány C oszlopát.

Ha a bérszámfejtő programunkkal nem tudunk közvetlenül feladható, hibátlan XML fájlt előállítani, akkor ajánlott az adatokat importálni az AbevJava -ba. Az importálás már akkor sikeres (hibátlan), ha csak tartalmai hibák maradtak a 0908-as nyomtatványunkban. Ezeket a hibákat közvetlenül a 0908-as nyomtatványon tudjuk kijavítani magánszemélyenként.

Ha szeretné tudni, pontosan mit kell csinálni a gyakorlatban, nézze meg az alábbi videót!


Szöveges magyarázat a videóhoz:

Szerviz / Egyedi importálás
. Tallózással keressük meg azt a mappát, ahol az XML fájlunk van (alapértelmezésként az Import nevű mappa jelenik meg). A fájltípusnál válasszuk (fülecske) az XML állományok sort. A fájl kijelölése után kattintsunk a Megnyitás parancsgombra. Ezzel az XML fájlban lévő adataink bekerültek az AbevJava-ba. A képernyőn megjelenik a nyomtatvány az import adatokkal feltöltve, ebben javíthatunk, módosíthatunk. Közben folyamatosan ellenőrzést kérhetünk. Ha készen vagyunk a következő képen küldhetjük el az ügyfélkapu felé az adatszolgáltatásunkat. Felül válasszuk a Kapcsolat az ügyfélkapuval menüt. A legördülő menü választékban válasszuk a Nyomtatvány megjelölése beküldésre almenüpontot. Az ellenőrzés eredménye megjelenik a képernyőn. Kattintsunk a Tovább gombra, ha nincs súlyos hiba, akkor az AbevJava a titkosított .Kr kiterjesztésű fájlt elhelyezi a …..\Küldendő mappába. Ezt követően Adatok / Nyomtatvány bezárása (szükség esetén mentéssel).  


Az APEH két különböző ellenőrző programot használ. Az egyik az AbevJava-s . Ezzel ellenőrzi le mindenki a beküldendő 0908-as nyomtatványt. A másik az ügyfélkapu „túloldalán” ellenőrzi bevallásunkat. Így előfordulhat, hogy a hibátlanul beküldött bevallásunkat néhány hónappal később javításra visszakapjuk. Ekkor érthetően tanácstalan a könyvelő, hiszen egy APEH-APEH belső „vitában” kell döntenie. Ami az egyik ellenőrző rendszer szerint hibátlan, az a másik szerint hibás. Ez különösen ilyenkor év elején szokott előfordulni.

Itt kell szót ejtenünk a Javító és a Helyesbítő (önellenőrzés) bevallások közötti különbségről. Javító bevallást akkor kell küldenünk, ha az APEH hiba miatt nem fogadja be a bevallásunkat. Ilyenkor az eredeti, de kijavított bevallást kell újra elküldeni egy javító bevallás vonalkóddal megjelölve. Ez januárban akkor is elő szokott fordulni, ha az adózónak az ellenőrző program hibát nem jelez, de az APEH utólag még javít az ellenőrzésen. Emiatt újra kéri a 0908-as beküldését Javító bevallásként. Ilyenkor az első beküldés időpontjával a bevallás határidőre teljesítettnek minősül. A Javító bevallás beküldésére törvényi határidő már nincs. A januári Javító bevallás beküldésével várjuk meg az AbevJava kezdeti hibáinak kijavítását.

Helyesbítő bevallást akkor kell küldenünk, ha az APEH már lekönyvelte a bevallásunkat és az adózó észlel hibát a bevallásában. Csak ez az a hiba, amihez mulasztási bírság szankció tartozhat!


Angyal József 
okleveles adószakértő, szoftverfejlesztő
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Irodaépületen reklámtábla elhelyezése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink