hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: "az állammal nem lehet kibabrálni"

  • adozona.hu

Már 13 ezer felett van a vagyonosodási vizsgálatok száma, jövőre megszaporodnak a minimum adóalap-vizsgálatok, és a kormány szándéka, hogy a jövőben becsléssel állapíthassa meg az adóhatóság a be nem jelentett alkalmazott utáni közterhet. Az APEH országos konferenciáján jelen volt Gyurcsány Ferenc és Veres János is. A miniszterelnök a szürke- és feketegazdaság kifehérítéséről beszélt, és az adóhatóság munkatársainak felelősségéről. Az APEH létszáma 1700 fővel nő jövő év közepéig.

Gyurcsány Ferenc
Forrás: Stiller Ákos
„Önöknek nagy szerepe van abban, hogy az emberek közösen, együtt, önként és nem a szankcióktól való félelem okán elfogadják a közteherviselés kultúráját, hiszen a jog és felelősség kéz a kézben járnak” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az APEH országos értekezletén.„Olyan adóhivatalt szeretnék, amely partnere a polgároknak” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy ez nem jelenthet „elvtelen engedékenységet. Véleménye szerint az ellenőrzés és a szankcionálás mellett a segítségnyújtás és a tanácsadás is fontos feladata az adóhatóságnak. „Soha nem fogom engedni, hogy kisszerű politikai játszmák szenvedő alanya legyen az adóhivatal”- hangsúlyozta a miniszterelnök. Beszédének fő témája a szürke és feketegazdaság elleni küzdelem volt. Az GDP közel 20 százalékának megfelelő, három-ötezer milliárd forint adózatlan jövedelem képződik a szürke-fekete gazdaságban. Ez annyi amennyit ma Magyarországon az összes önkormányzat kap egy évben, kétszer annyi, amennyit gyógyításra, egészségügyi ellátásra fordítunk, de megközelíti 10 havi nyugdíj összegét is – érzékeltette az összeg nagyságát a kormányfő.

„Tartós szabadság csak akkor jöhet létre, ha renddel párosul”- mondta az eltitkolt jövedelmekre utalva. A kilencezer lezárt vagyonosodási vizsgálat eddig 34 milliárd forintnyi feltáratlan jövedelmet mutatott ki, folytatni kell a vagyonosodási vizsgálatokat – jelezte a miniszterelnök.„Az állammal nem lehet kibabrálni”- nyomatékosította. A jövő évre vonatkozóan is sorolta a célkitűzéseket: az új áfatörvény szélesebb körben tegye lehetővé a fordított adózást, például az ingatlanforgalmazás esetén, vagy az informatikai termékek kereskedelmében, illetve a be nem jelentett alkalmazott esetén az adóhatóság becsléssel állapíthatja majd meg a közterheket.

Szikora János
Forrás: PM
Az induló vállalkozások 20 százalékát kockázatelemzéssel választhatja majd ki az APEH és 90 napon belül ellenőrizheti őket, a tulajdonosokról rendelkezésre álló korábbi információkkal összevetve, hiszen a „viselkedési formák rögzülnek” – ezt már Veres János, pénzügyminiszter fejtette ki, aki Gyurcsány Ferenc után lépett a mikrofonhoz, és a miniszterelnök által mondottakat ismételte meg némiképp részletesebben, kiegészítve azzal, hogy idén 50 milliárdos bevételt vár a kormány a gazdaság kifehérítésétől.

A társaságok, egyéni vállalkozók minimum adóalap-vizsgálata jövőre igen jelentős szerepet kap az adóhivatal tevékenységében - mondta Szikora János, az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke hétfőn, aki a két politikus után lépett a pulpitusra. „Szeretném erősíteni az önbizalmat ebben a szervezetben, bár nem növelni kellene, inkább megtartani”- fordult a szakmai közönséghez a szakember. Az adóhatóság korábban főleg áfa vizsgálatokat végzett nagy tömegben, a jövő évtől azonban a jövedelem típusú adók terén is nagy számú ellenőrzésre kerül sor - mondta az elnök, aki úgy véli, hogy az 1 700 fő új alkalmazott segít elvégezni majd a pluszfeladatokat Az APEH elnöke azt is elmondta, hogy a múlt hét elején 13 693 vagyonosodási vizsgálat volt folyamatban, s jövőre is folytatódnak az ellenőrzések.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink