hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: a kis adók összevonása nem jelent adóemelést

  • MTI

A "Megállapodást a jövőnkért" című kiáltvány aláíróival egyetértés van abban, hogy az adótömeg országos szinten ne változzon. A pénzügyminiszter garanciát vállalt arra, hogy a kis adók összevonásával létrejövő új adó nem jár majd adóemeléssel - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a kiáltvány aláíróival.



A gazdaság meghatározó szereplőivel és érdekvédelmi szervezeteivel folytatott megbeszélés témája a feketegazdaság elleni küzdelem volt. A miniszterelnök a konzultációt követő sajtótájékoztatón, amelyen a kiáltvány aláírói is jelen voltak, elmondta: az állami bevételeket havonta auditálni fogják és a többletet visszaadják a gazdaságnak. Azok számára, akik eddig mentesek voltak a kis adók fizetése alól, olyan támogatási formákat javasolnak, amelyeken legalább annyit nyernek, mint amennyit fizetniük kell majd.

A "Megállapodást a jövőnkért" című kiáltványt tavaly áprilisban 16 gazdasági érdekképviselet - köztük több Magyarországon működő vegyes kamara, a Joint Venture Szövetség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - írta alá, amelyekhez később újabb 7 szervezet csatlakozott.

A kiáltvány aláírói négy kulcskérdésben jelezték együttműködési szándékukat: a felelős és fenntartható gazdaságpolitika, az államháztartási reform, a szolgáltató egészségügy és a versenyképességet növelő adóreform ügyében. Az együttműködést kezdeményező befolyásos gazdasági szervezetek a miniszterelnök szerint az előállított produktumot, a foglalkoztatást és más mutatókat tekintve a magyar gazdaság mintegy 80 százalékát képviselik.

Az érintett körrel már több konzultációra sor került. "A kiáltvány aláíróival arról zajlottak a megbeszélések, hogyan lehet párbeszéddel, az ország jövőjét szolgálva egy versenyképesebb, gyorsabban növekvő gazdaságot segíteni" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: ha van deficitje az elmúlt hosszabb időszaknak, az az, hogy "többet beszélünk egymásról, mint az ország jövőjéről". A reformok ügyét, a változások ügyét, az ország megújításának ügyét nemzeti üggyé kell tenni, ehhez pedig szövetségesek kellenek. A szövetségesek egyik köre az üzleti élet meghatározói szereplői - mondta.

A megbeszéléseken a pártfinanszírozás ügye is szóba került. A miniszterelnök szerint a magyar politikai rendszernek el kell fogadnia, hogy a versengő pártok működése mennyibe kerül, azt átláthatóan, korrekten kell biztosítani. "Tiszta vizet akarunk önteni a pohárba", a kormány ezért októberben benyújt egy új pártfinanszírozási törtvényt, nyílt vitára bocsátva - mondta.

A kiáltvány aláíróinak képviseletében Varga István, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta: a résztvevők a tisztességes üzletmenet, tisztességes üzletpolitika mellett kötelezték el magukat, ezt másoktól is elvárják, és aki ezt megpróbálja Magyarországon keresztülvinni, akár keresztülverni, azt támogatják. Nagyon fontosnak tartjuk a feketegazdaság elleni harcot, annak minden formája elleni fellépést. "Támogatjuk, hogy Magyarországon szabálykövetés uralkodjon" - hangsúlyozta a kamarai elnök. Mint elmondta, hétfőn a dialógus nagyrészt a jövedéki termékek, a regisztráció, a vállalatok vezetése és ellenőrzése kérdéseiről folyt. Ezt a kérdéskört a továbbiakban szeretnék bővíteni, konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, amelyek például az IT szektort, a könnyűipart érintik, s javaslatot tesznek a fekete- és szürke gazdaság kifehérítésére. A fordított adózást az informatikai alkatrészek forgalmazására is kiterjesztenék.

Varga István hangsúlyozta: a változások, amelyeket a kormány tervez és amelyek közül nagyon sokat támogatnak, nem irányulhatnak a tisztességes vállalkozók és a tisztességes adózók ellen, ezzel a kormányfő is egyetértett.

A miniszterelnök egy hónap múlva a versenyképesség és az adózás kérdéseiről konzultál a kiáltványt aláíró gazdasági érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tőkeleszállítás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink