hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2008-ra

  • HVG

Az átlagkeresetűeknek előnyöket, a pénzintézeteknek hátrányokat, a szabálysértőknek pedig kemény szigort ígér a jövő évi adócsomag tervezete. A rengeteg apró módosítást tartalmazó pakkot az Országos Érdekegyeztető Tanács lapzártánk után, a kormány a jövő héten vitatja meg.

HVG
Hozomra kell elhinni - nyilvános háttérszámítások nélkül - Gyurcsány Ferencnek, hogy arányaiban nem nő az adó- és járulékterhelés, sőt 2008-ra még csökken is az újraelosztás. A miniszterelnök ugyanis a minap kijelentette: a tervezett adómódosítások következtében - a konvergenciaprogramnak megfelelően - az idei 38,1 százalékról 37,8 százalékra csökkennének a GDP-arányos adó- és járulékbevételek. 

De ugyanígy kontrollálatlanul kellene hitelt adni Pelczné Gáll Ildikónak, a Fidesz alelnökének, aki hamar átlátott a szitán, hiszen már a tervezetek nyilvánosságra hozatalának harmadnapján kijelentette, 2008 igenis az adóemelések éve lesz. Úgy tűnik, csak az adószakértést hivatásszerűen űzőket rémiszti meg, hogy az adócsomagba 449 paragrafusba foglalva 34 törvény módosítását varrták be, az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény újrakodifikálása miatt pedig 266 paragrafust kell értelmezni. A hatásvizsgálatokat a már bevált koreográfia szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) lapzártánk utáni fórumain követelni fogják, s ahogy az lenni szokott, napokon belül meg is kapják.

Valójában paraszthajszálnyi adómérték-emelésről lehet beszélni, arról is - ellentételezésekben is részesítendő - szűk körben. A főbb adónemeknél (szja, áfa, társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó) nem változnak a mértékek, maximum az adófizetői kör és az adóalap szélesedik a kedvezmények szűkítésével, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben többen fizessenek kevesebb adót. Személyi jövedelemadóban nem tervezi az adótábla módosítását a Pénzügyminisztérium (PM), azaz továbbra is 1 millió 700 ezer forintig szólna a 18 százalékos alsó, fölötte pedig a 36 százalékos adókulcs. Márpedig a sávhatárt különösen az idei magas infláció miatt illett volna emelni - hangsúlyozta a HVG-nek Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. adószakértője és Vadász Iván, az Adótanácsadó és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Ezt ellensúlyozza az adójóváírás jövedelmi korlátjának kitágítása (a PM számításai szerint ez 30 milliárd forinttal rövidítené meg a büdzsét). 

A cikk folytatásához kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Bértámogatás és átalányadó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink