hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: a GDP 17-18 százalékára rúg a feketegazdaság aránya

  • MTI

A feketegazdaság visszaszorítása elsősorban azért fontos a kormány számára, mert kutatói vizsgálatok szerint aránya a GDP-hez mérten jelenleg 17-18 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A magyar bruttó hazai termék, azaz a GDP tavaly 23 560 milliárd forint volt, így a feketegazdaság becsült összege megközelíti a 4000 milliárd forintot – közölte a pénzügyminiszter. A csempészetet és a jövedéki adó eltitkolását, az áfacsalást, a fekete foglalkoztatást, a termékhamisítást és a fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértését sorolta fel a fekete gazdaság legfontosabb területeiként Veres János.


"A feketegazdaság visszaszorítása elsősorban a társadalmi igazságosság megteremtése miatt szükségszerű, hiszen a be nem fizetett adók és járulékok többletterhe azokra hárul, akik legális módon fizetik az adókat" - fogalmazott a pénzügyminiszter. 


Az elmúlt két évben hozott intézkedések nyomán 2007-ben a nem legálisan, magyar zárjegy nélkül forgalmazott cigaretták aránya 10 százalék alá csökkent a 2005. évi 30 százalékról. A forgalmazott szabványon kívüli üzemanyagok aránya 2005-ben 50 százalék volt, ebben az évben viszont öt százalék - közölte Veres János. A vám és pénzügyőrség számára tavaly szeptember óta érvényes nyomozati jogkör szélesítése nyomán 25 milliárd forint összegű adóhiányt tártak fel - mondta a pénzügyminiszter. 


Másik tételként említette, hogy az APEH által lefolytatott illetve megkezdett vagyonosodási vizsgálatok eredményeképpen több mint 20 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg. A minimum járulékalap bevezetése nyomán a korábbiaknál 110 ezerrel több munkavállaló bevallott jövedelme emelkedett havi 130 ezer forintra. Veres János szerint a tavalyi munkaügyi ellenőrzések során 42 ezer embert értek tetten fekete munkavállaláson, ami az előző évinek négyszerese.


Az adószám felfüggesztés intézményével is élt az adóhatóság, ennek eredményeképpen 2007. május 31-ig 3615 társaság adószámát függesztették fel, s ezek követhetők az APEH honlapján - ismertette. Az értékesítési láncok vizsgálata során, a körbeszámlázási csalások esetében 2006-ban mintegy 20 milliárd forintos összegben tártak fel jogszabályellenes tevékenységet, az idei első félévben eddig 14 milliárd forintra rúg az összeg. Veres János hozzátette: az összeg 88 százaléka a nagy forgalmat bevalló adózók köréből került ki, tehát ezek a vállalkozások igen nagy forgalmat generálnak.


"A kormány határozott szándéka, hogy az eddig követett gyakorlatot folytatva a kritikus határszakaszokon fenntartja a szigorú ellenőrzést, az országhatárokon belül pedig a pénzügyőrök mobil csoportjainak és az adóellenőrök együttműködésével gátat szabnak az ilyen típusú jogszabályellenes tevékenységnek" - jelentette ki a pénzügyminiszter. 


Az eltitkolt adó mértékéről nincs felmérés, az Európai Unióban a feltárt áfavizsgálatokból úgy látják, hogy a összes áfabevétel 10 százaléka nem folyik be a költségvetésbe - felelte az MTI kérdésére Veres János.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink