hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

GVH-APEH - együttműködés a bírságok behajtásában

  • MTI

Együttműködési megállapodást írt alá Szikora János, az Adó és Pénzügyi Hivatal (APEH), valamint Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a köztartozássá váló versenyfelügyeleti bírságok behajtásáról közölte a GVH.

A közlemény szerint a két hatóság már korábban, 1997 augusztusában aláírt egy hasonló dokumentumot, ám az azóta eltelt évek tapasztalatai alapján szükségessé vált annak kiegészítése.

A versenytörvény rendelkezései értelmében amennyiben az eljárás alá vont határidőre nem fizeti meg a GVH által kiszabott versenyfelügyeleti bírságot, akkor az adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak kell beszednie.

A versenyhatóság havonta több alkalommal meg is keresi az APEH-et, hogy segítsen a bírságok behajtásában. A jogszabályok azonban ennek az  együttműködésnek a részleteiről nem rendelkeznek, ezért döntött úgy az APEH és a GVH, hogy külön megállapodásban tisztázza a felmerülő kérdéseket, ezzel is meggyorsítva, gördülékenyebbé téve az eljárásokat.

A most aláírt együttműködési megállapodás megerősíti egyebek mellett az APEH azon jogosítványát, hogy a köztartozásnak minősülő bírságra való tekintettel visszatartsa az adózót megillető költségvetési támogatást, a GVH pedig folyamatosan nyomon követheti a bírság-végrehajtás sorsát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink