hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Együttműködési megállapodást írtak alá magánnyugdíjpénztárak az APEH-al

  • MTI

A Magyarországon működő húsz magánnyugdíjpénztár valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) március 30-án együttműködési megállapodást írt alá az elektronikus adatszolgáltatásról.

A munkáltatóknak a 2007. január elseje utáni időszakra esedékes magánpénztári bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell küldeniük, méghozzá elektronikusan. A tagdíjakat pedig a Magyar Államkincstárnál (MAK) pénztáranként megnyitott számlákra kell befizetniük. 

A változás 2,5 millió pénztári tagot és mintegy 117 milliárd forintnyi tagdíjat érint. Az első bevallási és befizetési határidő február 12. volt. A MAK a beszedett tagdíjat naponta, automatikusan utalja az arra jogosult pénztáraknak. A magánnyugdíjpénztárak számára az APEH havonta - a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis első ízben március 31-ig - szolgáltatott adatokat a pénztári tagok számlájának vezetéséhez. A bevallási adatok és az adóazonosító jel mellett a TB azonosítót is továbbítják. 

Az APEH látja el a tagdíjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban az ellenőrzési, az utólagos adómegállapítási és a végrehajtási feladatokat is, továbbá a pénztárak megkeresésére adategyeztetést végez, ha a bevallási és befizetési adatok között eltérés van. Az adatok továbbítására, a pénztári megkeresésekre, az adategyeztetésre elektronikus kapcsolat működtetését írják elő a törvények az APEH és a pénztárak között. A kapcsolatot húsz partnerrel kellett kiépíteni, meg kellett állapodni a pénztárakkal az elektronikusan továbbítandó adatok szerkezetéről, a titkosításról és az adattovábbítás módjáról is. 

A feladat végrehajtására tavaly közös munkabizottság jött létre, amely munkájában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) munkatársa is részt vett, jelentős mértékben átvállalva a pénztárak közötti koordinációs feladatokat. Az APEH szakterületeinek megbízottjai, a PSZÁF és a pénztárak képviselői között szoros, napi kapcsolat jött létre - közölte az adóhatóság. Ennek eredménye, hogy az APEH pénztári számlákra befizetett tagdíjak januártól automatikusan átkerülnek a pénztárakhoz. Az elektronikus adatkapcsolat is létrejött a nyugdíjpénztárak és az APEH között a befizetésekre vonatkozó banki- és postai analitikus adatok továbbítására. 

Az APEH közleménye szerint a szervezetek közötti információcserével biztosítható, hogy az adóhatóság, a magánnyugdíjpénztárak és a PSZÁF ügyfélkapcsolati munkatársai egyaránt megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a tagdíjak befizetésével és a bevallási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban hozzájuk forduló foglalkoztatóknak és pénztártagoknak. A munkabizottság feladata a megállapodás aláírásával nem fejeződött be. Az adóhatóság szerint a továbbiakban kiemelt figyelmet kell fordítani a bevallási adatok átadására, az adategyeztetési kérelmekre, a vizsgálati eredmények továbbítására és az együttműködést a tapasztalatokat értékelve folyamatosan fejleszteni kell.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink