adozona.hu
Miért kerül a húsvéti sonka 4-5 ezer forintba?
//adozona.hu/altalanos/husveti_sonka_husipar_Nemetorszag_ara_gazda_P8OZSF
Miért kerül a húsvéti sonka 4-5 ezer forintba?
Több tényező együtt dönti el, hogy mennyit fizetünk a húsvéti ünnepen fogyasztott füstölt húsárukért a boltban. A miniszterelnök európai manőverei áttételesen felelnek azért, hogy épp hány forintot kérnek egy euróért, az euró-forint árfolyam pedig akkor is hat a sertéshús-piacra, ha a magyar húsgyártó a magyar disznótenyésztőtől veszi meg a sonkára valót – írja a hvg.hu.
Ezt meglepetésnek tényleg nem lehet nevezni, miután a februári 47 százalékkal toronymagasan a legkedvezőtlenebb élelmiszer-inflációs értéket produkáltuk az Európai Unióban – az államközösségi átlag az év második hónapjában „csupán" 19,5 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatainak kibontásából pedig az is kiderül, hogy a sertéshús éves drágulása összességében 29,3 százalékosra rúgott.Sertéshúst darabolnak az MCS
A magyar húsgyárosok szétteszik a kezüket – nem nagyon tudnak másként reagálni a fejleményekre, miután a hazai pácolni-füstölni való disznóságok árgörbéjére olyan tényezők vannak meghatározó hatással, melyekre nekik viszont nincsen befolyásuk.
A német húsárak befolyása
„A húsvéti füstölt áruk jelentős részének gyártása már februárban elkezdődik, így az a fair, ha a februári piaci helyzetből indulunk ki. Februárban az élősertés ára – márpedig minden abból indul ki – 90 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban".
A teljes cikket itt olvashatja el!
Hozzászólások (0)