hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Létszámbővítést tervez a hazai cégek közel harmada, bár a háború átírhatja a terveket

  • adozona.hu

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez – derül ki a ManpowerGroup legújabb munkaerőpiaci előrejelzéséről.

A nettó foglalkoztatási mutató +13 százalékos átlagos értéke 4 százalékponttal elmarad ugyan az előző negyedév +17 százalékos értékétől, de jelentősen magasabb az egy évvel korábbi +2 százalékos szintnél.

A felmérés még az ukrán-orosz háború kitörése előtt zajlott le. Ez a fejlemény egyes szektorokban óvatosabb létszámtervezést okozhat – jegyzi meg a közleményben Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A felmérés szerint a legnagyobb felfutást 35 százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektorban várják.

Szintén jelentős, 30 százalékos létszámbővülés várható a nagy- és kiskereskedelemben, 20 százalékos az építőiparban, 18 százalékos a gyártásban, illetve 16 százalékos a banki, biztosítási és ingatlan szegmensben.

Már a háború kitörését megelőzően is létszámcsökkentést vártak az étterem és hotel szegmensben (-6 százalék), valamint a non-profit szférákban (oktatás, egészségügy, szociális munka, kormányzat).

A legszélesebb körű létszámbővülést Budapesten és a Dél-Alföldön várják. A leginkább visszafogott várakozásokat a Dél- és Közép-Dunántúl területén mérték a felmérés készítői.

A ManpowerGroup globális Munkaerőpiaci Előrejelzése világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált országból csupán Görögországban jeleznek előre minimális, 2 százalékos visszaesést.

A közleményben rámutattak: nemzetközi összehasonlításban a +13 százalékos magyarországi kilátások a szerényebbek között, a 40-es lista 31. helyén szerepelnek. Az élen Brazília 40 százalékkal, Svédország, India, Mexikó és Kolumbia 38-38 százalékkal szerepelnek. Szlovákia és Csehország 11-11 százalékos, Lengyelország pedig 5 százalékos munkaerőbővítési kilátásokkal számol.

A ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését; Magyarországon a munkáltatók 515 fős reprezentatív mintáját kérdezték meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs