hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legyen bérplafon az állami cégeknél? Népszavazási kérdés górcső alatt

  • MTI
1

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Kész Zoltánnak két, az állami cégeknél a kétmilliós bérplafon visszaállításáról szóló népszavazási kezdeményezését – derül ki az NVI elnökének szerdai határozataiból.

Kész Zoltán, Veszprém független országgyűlési képviselője december 21-én nyújtott be 13, a korrupcióval, illetve annak visszaszorításával, továbbá a kétmilliós bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez.

Az NVI elnökének a benyújtás után öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a kérdést, és ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor azt az NVB elé terjessze. Pálffy Ilona a formai vizsgálatot követően két kérdést a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva visszautasított.

Az egyik visszautasított kérdés – amely a Kész Zoltán által leadott sorban a kilencedik volt – úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

Ezzel kapcsolatba Pálffy Ilona, az NVI elnöke határozatában megállapította, hogy a kérdés és Kész Zoltánnak a sorendben nyolcadikként benyújtott kérdése részben azonos tárgyúnak tekinthető, mivel a hivatkozott törvény mellékletében felsorolt társaságok egy része is az MNV Zrt. vagyonkezelése körébe tartozik, vagyis a kezdeményezés részben azonos alanyi körre vonatkozik.    

Az NVI elnöke határozatában emlékeztetett rá, hogy a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ezért elutasította Kész Zoltán ezen kérdését. (A nyolcadikként benyújtott kérdés úgy szólt: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”)

A másik visszautasított kérdés sorrendben a tizedik volt és úgy szólt: „Egyetért Ön azzal, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb gazdálkodásáról szóló 2009. évi CXXII. törvényben meghatározott köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”
Ezt a kérdést is a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva utasította el az NVI elnöke. A kérdés ugyanis részben azonos tárgyúnak tekinthető a Kész Zoltán által sorrendben hetedikként benyújtott kérdéssel („Egyetért Ön  azzal, hogy költségvetési szervvel – beleértve a Magyar Nemzeti Bankot – foglalkoztatási jogviszonyban  álló  természetes személy  havonta  legfeljebb  bruttó  2  millió  forint összegű  javadalmazásban  részesülhessen?”) és a sorrendben nyolcadikként benyújtott kérdéssel.

A határozatok ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést 15 napon belül ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Snukika

Mi az hogy egy hatósági határozat ellen(AMELYET EGY SZEMÉLYBEN HOZ MEG A HATÓSÁG VEZETŐJE) jogorvaslati lehetőség nincs?Milyen ország az, ahol az állampolgárnak se joga, se véleménye,se jogi védelme NINCS??? Akármilyen zavaros magyarázkodást kénytelen szó nélkül elfogadni AZ ÁLLAMPOLGÁR?NEM AZ ÁLLAM VAN AZ ÁLLAMPOLGÁRÉRT?????????

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close