Lakásfelújítási támogatás: az anyagköltség és a munkadíj számításánal ezt a hibát gyakran elkövetik

  • adozona.hu

Az otthonfelújítási támogatás a 2021-es év egyik nagy lehetősége. A gyermeket nevelő családok otthonuk korszerűsítésekor visszakaphatják a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot, azonban nagyon kell figyelni a munkadíj és az anyagköltség arányára is. A szabály nem egyszerű, ráadásul egy félreértés miatt akár több százezer forintot is veszíthetünk, olvasható a Bankmonitor.hu elemzésében

Akár 3 millió forintot is kaphat egy család otthona korszerűsítésére. A gyermeket nevelők ugyanis a felújítási munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatják az államtól. Fontos, hogy a felújítási támogatás utólagos, a teljes költségvetést meg kell finanszíroznia a családoknak valamilyen forrásból.

Szerencsére erre a célra is bevezetett az állam egy kedvezményes, futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási támogatott hitelt, így az utólagos vissza nem térítendő támogatás mellett a munkálatok megfinanszírozására is igényelhető kedvezményes, olcsó kölcsön.

A felújítási támogatás igénylésének feltételei

Természetesen számos feltételt kell teljesíteni a családoknak ahhoz, hogy a támogatást megkapják:

  • legalább egy gyermeket kell nevelnie az igénylőnek;
  • lakás, családi ház modernizálására fordítható az összeg;
  • legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek együttesen a felújítandó lakásban;
  • legalább egy éve a lakásban kell élnie az igénylőknek és gyermekeiknek, ez alól kivételt képez az az eset, ha lakást éven belül vásárolta a család;
  • legalább egy éves tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylők egyikének;
  • nem lehet köztartozása az igénylőknek.

 Figyelni kell a felújításon belül az anyagköltség és a munkadíj arányára is

Kiemelten fontos, hogy a támogatás összegén belül az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban lehet. (Ez azt is jelenti, hogy nem kaphatjuk meg a támogatást, ha teljes egészében mi magunk végeznénk el a munkálatokat.)

Fontos, hogy ez az arány nem a munkálatok teljes költségvetésére érvényes, hanem csak a támogatás összegére.

Példa a támogatás hibás számítására

Sokan ugyanis mind a mai napig úgy értelmezik ezt a szabályt, hogy a támogatás kérelemhez benyújtott számlákon belül kell teljesülnie az 50–50 százalékos aránynak. Ez azonban HIBÁS ELKÉPZELÉS.

Tegyük fel, hogy a ház kerítésének a teljes felújítása 2 millió forintba került. Ebből 1,2 millió forint volt az anyagköltség és 800 ezer forint a munkadíj. Emellett a család kifestette maga a lakását, ennek az anyagköltsége további 100 ezer forint volt. Azaz összesen 2,1 millió forintot költöttek el két munkálatra.

A hibás elképzelés alapján a család benyújtana 800–800 ezer forint számlát a munkadíjról és az anyagköltségről és megigényelné a támogatást. Jogosultak is lehetnének 800 ezer forint támogatásra, látszólag elégedettek is lehetnének.

Példa a támogatás helyes számítására

Valójában azonban a fenti esetben a család kevesebb támogatást kapna, mint amire jogosult lehetne. Valójában ugyanis a család benyújthatja a teljes 2,1 millió forint számlát a támogatás igényléséhez és jogosultak lehetnek 1 050 000 forint támogatásra.

Ezen összegen belül kell ugyanis fele-fele arányban lennie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Márpedig mindkét díjtétel külön-külön eléri az 525 ezer forintot, vagyis ez a feltétel teljesül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close