hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiugróan több adót és járulékot fizettünk tavaly

  • adozona.hu

A kormány adócsökkentési politikájának és eredményes költségvetési gazdálkodásának köszönhetően az államháztartás egészének hiánya 2016-ban ismét igen alacsonyan alakult és ezzel összefüggésben a GDP-arányos államadósság is érdemben csökkent – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adatokat ismertető sajtótájékoztatón. A tárcavezető a főbb számokról szólva elmondta: tavaly az államháztartás központi alrendszerének előzetes halmozott pénzforgalmi hiánya 848,3 milliárd forint volt, ami 389 milliárd forinttal alacsonyabb a 2015. évinél.

Ezen belül a központi költségvetés 771,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,5 milliárd forintos hiánnyal zárták az évet. 2015-ben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1237,2 milliárd forint volt. A tavalyi év utolsó hónapját tekintve a központi alrendszer hiánya 907,6 milliárd forintot tett ki.

A 2015. évi adatokhoz viszonyítva a számok mögött kedvező folyamatokat húzódnak meg – értékelt a szakminiszter. Ezek közül a legjelentősebb, hogy a gazdaság teljesítménye és a kormány meghozott intézkedései nyomán 490 milliárd forinttal több adó és járulék folyt be a költségvetésbe. Köszönhető ez főként annak, hogy egyre több embernek van munkája, valamint emelkednek a keresetek úgy a verseny-, mint a közszféra számos területén. Így például a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése vagy a családi adókedvezmény növekedése ellenére is 262 milliárd forint pluszbevétel származott a foglalkoztatáshoz köthető adókból – hangsúlyozta Varga Mihály. A vállalkozások részéről ugyancsak magasabban alakultak a befizetések. Kiadási oldalon viszont az uniós kifizetések ciklikussága a tavalyi évben erősen éreztette a hatását, hiszen ezek 700 milliárd forinttal kisebb összegben alakultak, mint 2015-ben, a 2007-2013-as programidőszak záró évében.

A tavalyi költségvetést 2015-ben a korábbi gyakorlattól eltérően már a tavaszi ülésszakban elfogadta az Országgyűlés, ami a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősítette. Módosítását is a kormány csak egyszer kezdeményezte 2016 áprilisában többletforrások biztosítása céljával többek között az oktatásra, az otthonteremtési elősegítésére, valamint számos infrastrukturális fejlesztés megvalósítására – mutatott rá a miniszter. Az év végén a költségvetési mozgástér nyújtotta további lehetőségeket kihasználva a büdzsé módosítása nélkül számos szakterület részesülhetett még pluszforrásban úgy, hogy mindez nem veszélyeztette az államháztartás – a költségvetési év egészét végigkísérő – stabilitását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close