hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jog a felejtéshez és adathordozáshoz is – új adatvédelmi rendelet az EU-ban

  • adozona.hu

Több éves egyeztetést követően ma fogadta el az Európai Parlament az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (General Data Protection Regulation, GDPR).

A rendelet nyomán a személyes adatok kezelésével érintett vállalkozások többek között szigorúbb átláthatósági követelményekre, tájékoztatási kötelezettségre és szankciókra is számíthatnak: a szabálysértő cégekre kiszabható pénzbüntetés mértéke elérheti akár a globális éves árbevételük négy százalékát is, ami jelentősen meghaladhatja például a Magyarországon jelenleg kiszabható maximális bírságot – hívja fel a figyelmet Kozma Zoltán, a DLA Piper ügyvédje blogbejegyzésében.

A rendelet nyomán életbe lévő változások jelentős hatással lesznek a hazai, illetve az EU határain innen és túl működő személyes adatokat kezelő cégekre is. Az adatkezelőknek ezután sokkal inkább egyértelműen kell közölnie majd azt, hogy milyen céllal, milyen jogi alapon és hogyan kezelik a személyes adatokat, továbbá, hogy mik az adatalanyok jogorvoslati lehetőségei. Részletes szabályok születtek továbbá arról, hogy amennyiben valamilyen adatbiztonsági incidens (például hackertámadás) éri a céget, akkor hogyan kell eljárni a felügyeleti hatóságok, és adott esetben az érintett felhasználók felé. A rendelet immár az adatkezelők megbízásából eljáró adatfeldolgozókra is számos kötelezettséget ír elő.

A rendelet a vállalkozások mellett a természetes személyek számára is hoz változást, deklarálja ugyanis az állampolgárok úgynevezett felejtéshez és adathordozhatósághoz való jogát is.

A rendelet két év múlva lép majd hatályba, ezután valamennyi tagállamban egységessé válik az adatvédelmi szabályozás, ami az Unió reményei szerint az egyik legjelentősebb lépés a digitális egységes piac kialakulása felé.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close