hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gépjárműadó: lehet, hogy a könyvelőnél kell keresni az értesítést

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A NAV már elektronikusan megküldte, illetve postázta a gépjárműadó- (hétköznapi nevén súlyadó) kötelezettségre vonatkozó határozatokat, értesítéseket. Azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak viszont, akiknek az adóügyeit meghatalmazott (könyvelő) intézi, hiába várnak az értesítésre, az a meghatalmazottjukhoz érkezett, így csak rajta keresztül van lehetőségük intézkedni. A NAV ügyfélszolgálatain hosszú sorok várakoznak csekkre, egyéb ügyintézésre. Mire figyeljenek a gépjárművek tulajdonosai, üzemeltetői és meghatalmazott képviselőik?

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) előírja, hogy a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyarország területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű után – a törvényben meghatározott esetek kivételével – gépjárműadót kell fizetni. Az adót mindig az aktuális üzembentartónak, vagy ennek hiányában a tulajdonosnak kell megfizetnie.

A Gjt. hatálya nem terjed ki

– a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra,
– a lassú járműre és a lassú jármű pótkocsijára,
– a négykerekű segédmotoros kerékpárra,
– a külön jogszabály szerinti méhesházas gépjárműre,
– a munkagépre,
– a CD, a CK, a DT, az OT és a Z betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjárműre, valamint
– a külföldön nyilvántartott tehergépjárművek közül azokra, amelyek az Európai Unió valamely tagállamában vannak nyilvántartva.

A gépjárműadó számítása a gépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye alapján történik. Az adó mértéke emellett függ a jármű típusától (személygépkocsi, autóbusz, tehergépjármű stb.), illetve a jármű korától is (minél idősebb a jármű, annál alacsonyabb a gépjárműadó mértéke).

Fontos, hogy 2022 januárjától már nem ezer forintra kerekítve, hanem pontos összegben kell a gépjárműadót befizetni.

Hamarosan lejár a befizetési határidő

A gépjárműadót évente kétszer, két egyenlő részletben kell befizetni, az első részletet március 15-éig (vagyis a munkaszüneti nap miatt március 16-áig), a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni. Ha a kötelezettség év közben keletkezett (például új autó vásárlása vagy forgalomba helyezése esetén), a befizetés határideje a határozat véglegessé válásától számított 15 nap.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat 2021. január 1-jétől a NAV látja el, de még mindig sokan vannak, akik megszokásból a helyi önkormányzat sárga csekkjére várnak, ezért lekéshetik a határidőt. Ugyanis a NAV nem küldött csekket, csak elektronikus értesítést (a frissen forgalomba helyezett vagy kedvezménnyel érintett jármű esetén határozatot) az ügyfélkapun keresztül azoknak, akik így elérhetők, a többiek pedig postán kapták meg az üzenetet. Ráadásul azon gépjármű-tulajdonosok esetén, akiknek az adóügyeit meghatalmazott (könyvelő) intézi, az értesítés/határozat a meghatalmazotthoz érkezett, így neki intézkedni is csak a könyvelőn keresztül van lehetősége. Nem csoda, hogy az ügyfélszolgálatokon hosszú sorok várakoznak csekkre, egyéb ügyintézésre.

Mi a teendő?

Először is minden járműtulajdonos vagy üzemeltető győződjön meg arról, hogy ő vagy a képviselője kapott-e akár postán, akár elektronikus üzenetben értesítést/határozatot, és annak tartalma alapján kell-e például fellebbeznie, kedvezményre, mentességre jogosultságát bejelentenie, csekket igényelnie.

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek, illetve az ügyfélkapuval rendelkezők mindezt lebonyolíthatják elektronikusan, a többiek postai úton is intézkedhetnek, de vitás esetben a hamarosan lejáró határidőre tekintettel, célszerű a NAV-ügyfélszolgálatot felkeresni.

Kedvezmények, mentességek

Évi 13 ezer forintos határig nem kell gépjárműadót fizetnie a súlyos mozgáskorlátozottsággal, vagy egyéb fogyatékossággal élőknek, vagy egy őket rendszeresen szállító, velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozójuknak abban az esetben, ha a használt jármű teljesítménye nem haladja meg a 100 kilowattot. Ugyancsak mentesülnek a környezetkímélő gépjárművek, azaz az elektromos gépkocsik, az úgynevezett nulla emissziós gépkocsik, a környezetkímélő motorkerékpárok, a külső töltésű hibrid és a plug-in hibrid gépkocsik, valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik. Adókedvezményre főként autóbuszok, tehergépjárművek, valamint nyerges vontatók esetén van lehetőség, ennek mértéke függ a gépjármű környezetvédelmi osztályjelzésétől, valamint az áruszállítás módjától.

A gépjárműadó alóli mentesség, kedvezmény kérelmezésére a GJADO jelű adatlap szolgál, amely elektronikusan az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető.

Csekk igénylése

A gépjárműadó befizetéséhez csekket személyesen a NAV ügyfélszolgálatain lehet kérni, vagy sms-ben, a 06/30 344-4304-es telefonszámon. Az üzenetbe a csekk szót, majd szóközt, és az adóazonosító jelet és a rendszámot kell beírni. A benyújtott igényre kettő gépjárműadó-csekket postáz a NAV a bejelentett címre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhelycímre érkezik a csekk.

Az adó befizetése

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Fontos a közleményben az adószám vagy adóazonosító jel és a jármű rendszámának feltüntetése.

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett magánszemélyek fizethetnek banki átutalással (bankfiókban, vagy a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán bankkártyával), készpénzátutalási megbízással (sárga csekken), továbbá az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító (EFER) rendszeren keresztül átutalással. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek – például az áfakörbe tartozó egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaságok – kizárólag a belföldi pénzforgalmi számlájukról kezdeményezett átutalással intézhetik a befizetést.

Nincs akadálya annak, hogy valaki az éves adót egy összegben, a márciusi határidőig megfizesse. Ilyenkor az adószámlájuk szeptember 15-éig túlfizetést mutat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
mogkat

Ne0 a könyvelőnél kell keresni a gépjárműadó kivetést, hanem mindenkinek a saját ügfélkapujám! A könyvelő nem személyi asszistens! Van épp elég munkája. Önállósodia kell az ügyfeleknek és a személyes dolgait nem a könyvelőre tolni!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs