hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a fejlesztési pályázatok várhatóak a közeljövőben

  • adozona.hu

Az elkövetkező hónapokban számos új pályázati konstrukció megjelenése várható. Az Andersen Magyarország elemzése ezek közül egy új, már jelenleg is pályázható közép- és nagyvállalatok beruházásait az egész ország területén támogató konstrukciót (VNT-3), illetve két (K+F projekteket, illetve kkv-k beruházási projektjei támogató) tervezetet mutat be röviden. Utóbbi tervezetek ugyan még valamelyest módosulhatnak, azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy az érintettek projektterveikkel kapcsolatosan felkészüljenek a pályázatok benyújtásához szükséges információk és dokumentumok előkészítésére, összegyűjtésére.

Versenyképesség-növelő támogatási program közép- és nagyvállalatoknak (VNT-3)

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a magyar kormány egy új támogatási programot hozott létre, melynek célja a magasabb hozzáadott értékű (pl. az italgyártás; számítógép, elektronikai, optikaitermék-gyártás; gép, gépi berendezés gyártás; orvosieszköz-gyártás; járműgyártás; villamos berendezés gyártása; vegyi anyag, termék gyártása területén működő) feldolgozóipari vállalatok termelékenységének növelése, valamint az országos átlagtól elmaradott megyék fejlődésének elősegítése. A VNT-3 program különlegessége, hogy 2021. május 10-étől Magyarország egész területén elérhető beruházási támogatási lehetőséget biztosít közép- és nagyvállalatok számára.

Támogathatók azok a vállalkozások lehetnek, melyek legalább 50 főt foglalkoztatnak és a koronavírus-járvány következtében árbevételükben vagy megrendelésállományukban legalább 25 százalékos visszaesést szenvedtek el.

A támogatás igénybevételének fő feltételei, hogy a vállalkozás minimum 2 millió euró értékű beruházást valósítson meg 2022. december 31-éig és a meglévő munkavállalói létszám fenntartása mellett minimum 25 új munkahelyet teremtsen, vagy a vállalati árbevétel és bértömeg tekintetében mindösszesen 15 százalékos növekedést érjen el. Utóbbi árbevétel- és bértömeg-növekedést fenn kell tartani a beruházás befejezését követő két évben.

A VNT-3 programban akár 1,8 millió euró értékű támogatás is igényelhető. Az Andersen Magyarország azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fejlett megyékben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházási költségek 20 százalékát, míg a kevésbé fejlett megyékben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Baranya megye) a beruházási költségek 33 százalékát.

A VNT-3 program különlegessége továbbá, hogy akár 100 százalékos előlegkifizetés igénylése is lehetséges.

Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése (GINOP PLUSZ-2.1.1-21 – tervezet)

A vállalkozások versenyképességének, K+F+I tevékenységének ösztönzése érdekében kiemelt jelentőségű a tudásintenzív és innovatív vállalkozások házon belüli, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztésének támogatása. Ezzel összhangban a felhívástervezet célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzése és kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás növelése. A felhívás a hazai vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek közötti hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések elérését is tervezi támogatni.

A vissza nem térítendő támogatást Budapest kivételével előreláthatólag Magyarország egész területén igényelhetik mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, valamint kutatóhelyek és kutató-tudásközvetítő intézmények az alábbi tevékenységek támogatása céljából:
♦ kísérleti fejlesztés,
♦ ipari kutatás,
♦ eszközbeszerzés,
♦ a projekthez feltétlen szükséges ingatlanberuházás,
♦ kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenységek (hardver- és szoftverbeszerzés, szoftver előfizetői szolgáltatás igénybevétele, projekt előkészítés, projektmenedzsment, kötelezően előírt nyilvánosság és piacra vitel).

A projekt megvalósítására várhatóan 36 hónap áll rendelkezésre.

A pályázat benyújtásához előreláthatólag szükség lesz az NKFIH kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményére, ami a támogatásigénylési folyamat első lépéseként szerezhető majd meg. Az igényelhető támogatás összege vállalati KFI esetén minimum 50 millió forint, maximum 400 millió forint, konzorcium esetén minimum 150 millió forint. A támogatás maximális mértéke alapvetően a támogatási kategóriától függ. Lehetőség lesz támogatási előleg igénylésére, melynek mértéke legfeljebb a megítélt támogatás 50 százaléka.

A kiírás előreláthatólag két szakaszban lesz elérhető:
1. szakasz: 2021. július 26. – 2021. augusztus 30.
2. szakasz: 2022. január 5. – 2022. január 31.

A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása (GINOP Plusz-1.2.1-21 – tervezet)

A felhívás célja, hogy a valós igényekhez igazodó megoldásokat kínáljon majd az eltérő piaci pozíciókban és különféle élethelyzetekben működő vállalkozások számára, segítséget nyújtson a technológiai háttér megteremtésében és a digitális eszközök, online alkalmazások vagy ipar 4.0 megoldások bevezetésében. A konstrukció révén azon beruházások támogatása lehetséges, amelyek javítják a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot, továbbá kedvező területi hatásokkal bírnak, hozzájárulva ezzel a területi egyenlőtlenségek mérsékléséhez is.

Támogatási kérelem benyújtásához a támogatásra jogosult mikro-, kis- és középvállalkozásoknak előreláthatólag több kritériumnak is meg kell felelniük:
♦ legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel szükséges rendelkezniük;
♦ éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben el kell érje a 3 főt; 
♦ a vállalkozás nem tartozhat a kata hatálya alá.

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogatására lesz lehetőség:
♦ technológiafejlesztés, beleértve a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését, a technológiai kapacitások bővítését, és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét;
♦ infrastrukturális és ingatlanberuházás;
♦ tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
♦ képzési szolgáltatások igénybevétele;
♦ eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;
♦ megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

A projekt befejezésére annak megkezdésétől számított legfeljebb 24 hónap áll majd rendelkezésre.

A támogatás a tervezet szerint Budapest kivételével egész Magyarország területén igényelhető lesz. A támogatás összege várhatóan 10 millió forinttól közel 630 millió forintig terjedhet és minimum 30 százalékos mértékű önerő szükséges a projekt megvalósításához. Előlegként az elnyert támogatás 90 százaléka igényelhető.

A konstrukciót alapvetően visszatérítendő támogatásként tervezik meghirdetni, azonban bizonyos előre jól tervezhető feltételek mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

A kiírás előreláthatólag több szakaszban lesz elérhető:
1. szakasz: 2021. június 28. – 2021. július 5.
2. szakasz: 2021. szeptember 27. – 2021. október 4.
3. szakasz: 2022. január 10. – 2022. január 17.
4. szakasz: 2022. április 11. – 2022. április 20.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs