hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a fejlesztési pályázatok várhatóak a közeljövőben

  • adozona.hu

Az elkövetkező hónapokban számos új pályázati konstrukció megjelenése várható. Az Andersen Magyarország elemzése ezek közül egy új, már jelenleg is pályázható közép- és nagyvállalatok beruházásait az egész ország területén támogató konstrukciót (VNT-3), illetve két (K+F projekteket, illetve kkv-k beruházási projektjei támogató) tervezetet mutat be röviden. Utóbbi tervezetek ugyan még valamelyest módosulhatnak, azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy az érintettek projektterveikkel kapcsolatosan felkészüljenek a pályázatok benyújtásához szükséges információk és dokumentumok előkészítésére, összegyűjtésére.

Versenyképesség-növelő támogatási program közép- és nagyvállalatoknak (VNT-3)

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a magyar kormány egy új támogatási programot hozott létre, melynek célja a magasabb hozzáadott értékű (pl. az italgyártás; számítógép, elektronikai, optikaitermék-gyártás; gép, gépi berendezés gyártás; orvosieszköz-gyártás; járműgyártás; villamos berendezés gyártása; vegyi anyag, termék gyártása területén működő) feldolgozóipari vállalatok termelékenységének növelése, valamint az országos átlagtól elmaradott megyék fejlődésének elősegítése. A VNT-3 program különlegessége, hogy 2021. május 10-étől Magyarország egész területén elérhető beruházási támogatási lehetőséget biztosít közép- és nagyvállalatok számára.

Támogathatók azok a vállalkozások lehetnek, melyek legalább 50 főt foglalkoztatnak és a koronavírus-járvány következtében árbevételükben vagy megrendelésállományukban legalább 25 százalékos visszaesést szenvedtek el.

A támogatás igénybevételének fő feltételei, hogy a vállalkozás minimum 2 millió euró értékű beruházást valósítson meg 2022. december 31-éig és a meglévő munkavállalói létszám fenntartása mellett minimum 25 új munkahelyet teremtsen, vagy a vállalati árbevétel és bértömeg tekintetében mindösszesen 15 százalékos növekedést érjen el. Utóbbi árbevétel- és bértömeg-növekedést fenn kell tartani a beruházás befejezését követő két évben.

A VNT-3 programban akár 1,8 millió euró értékű támogatás is igényelhető. Az Andersen Magyarország azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fejlett megyékben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházási költségek 20 százalékát, míg a kevésbé fejlett megyékben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Baranya megye) a beruházási költségek 33 százalékát.

A VNT-3 program különlegessége továbbá, hogy akár 100 százalékos előlegkifizetés igénylése is lehetséges.

Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése (GINOP PLUSZ-2.1.1-21 – tervezet)

A vállalkozások versenyképességének, K+F+I tevékenységének ösztönzése érdekében kiemelt jelentőségű a tudásintenzív és innovatív vállalkozások házon belüli, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztésének támogatása. Ezzel összhangban a felhívástervezet célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzése és kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás növelése. A felhívás a hazai vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek közötti hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések elérését is tervezi támogatni.

A vissza nem térítendő támogatást Budapest kivételével előreláthatólag Magyarország egész területén igényelhetik mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, valamint kutatóhelyek és kutató-tudásközvetítő intézmények az alábbi tevékenységek támogatása céljából:
♦ kísérleti fejlesztés,
♦ ipari kutatás,
♦ eszközbeszerzés,
♦ a projekthez feltétlen szükséges ingatlanberuházás,
♦ kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenységek (hardver- és szoftverbeszerzés, szoftver előfizetői szolgáltatás igénybevétele, projekt előkészítés, projektmenedzsment, kötelezően előírt nyilvánosság és piacra vitel).

A projekt megvalósítására várhatóan 36 hónap áll rendelkezésre.

A pályázat benyújtásához előreláthatólag szükség lesz az NKFIH kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményére, ami a támogatásigénylési folyamat első lépéseként szerezhető majd meg. Az igényelhető támogatás összege vállalati KFI esetén minimum 50 millió forint, maximum 400 millió forint, konzorcium esetén minimum 150 millió forint. A támogatás maximális mértéke alapvetően a támogatási kategóriától függ. Lehetőség lesz támogatási előleg igénylésére, melynek mértéke legfeljebb a megítélt támogatás 50 százaléka.

A kiírás előreláthatólag két szakaszban lesz elérhető:
1. szakasz: 2021. július 26. – 2021. augusztus 30.
2. szakasz: 2022. január 5. – 2022. január 31.

A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása (GINOP Plusz-1.2.1-21 – tervezet)

A felhívás célja, hogy a valós igényekhez igazodó megoldásokat kínáljon majd az eltérő piaci pozíciókban és különféle élethelyzetekben működő vállalkozások számára, segítséget nyújtson a technológiai háttér megteremtésében és a digitális eszközök, online alkalmazások vagy ipar 4.0 megoldások bevezetésében. A konstrukció révén azon beruházások támogatása lehetséges, amelyek javítják a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot, továbbá kedvező területi hatásokkal bírnak, hozzájárulva ezzel a területi egyenlőtlenségek mérsékléséhez is.

Támogatási kérelem benyújtásához a támogatásra jogosult mikro-, kis- és középvállalkozásoknak előreláthatólag több kritériumnak is meg kell felelniük:
♦ legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel szükséges rendelkezniük;
♦ éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben el kell érje a 3 főt; 
♦ a vállalkozás nem tartozhat a kata hatálya alá.

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogatására lesz lehetőség:
♦ technológiafejlesztés, beleértve a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését, a technológiai kapacitások bővítését, és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét;
♦ infrastrukturális és ingatlanberuházás;
♦ tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
♦ képzési szolgáltatások igénybevétele;
♦ eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;
♦ megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

A projekt befejezésére annak megkezdésétől számított legfeljebb 24 hónap áll majd rendelkezésre.

A támogatás a tervezet szerint Budapest kivételével egész Magyarország területén igényelhető lesz. A támogatás összege várhatóan 10 millió forinttól közel 630 millió forintig terjedhet és minimum 30 százalékos mértékű önerő szükséges a projekt megvalósításához. Előlegként az elnyert támogatás 90 százaléka igényelhető.

A konstrukciót alapvetően visszatérítendő támogatásként tervezik meghirdetni, azonban bizonyos előre jól tervezhető feltételek mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

A kiírás előreláthatólag több szakaszban lesz elérhető:
1. szakasz: 2021. június 28. – 2021. július 5.
2. szakasz: 2021. szeptember 27. – 2021. október 4.
3. szakasz: 2022. január 10. – 2022. január 17.
4. szakasz: 2022. április 11. – 2022. április 20.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close