hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő
2

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

A köznyelv csak non-profit szervezetként szokta emlegetni őket, bár az új Ptk. megszüntette ezt a fogalmat.

Egyesületet (nem ideértve a köztestületet) valamilyen közös tevékenység, cél érdekében minimum 10 személy (lehet benne jogi is) hozhat létre, akaratnyilatkozattal, bármekkora vagyonnal, mértéke nincs meghatározva. Saját önkormányzattal rendelkezik a polgári jogból következtetve. Jogi személy. Tagjai vannak, vagyona általában minimális, tagdíjat szedhet, de nem kötelező. Képviseleti szerve az elnökség (3 tag) vagy egyszemélyes ügyvezető (jogi személy is lehet). Döntéshozó szerve a közgyűlés. Felügyelőbizottsága (100 fő felett kötelező) és könyvvizsgálója lehet. Alapszabálya van. Vagyonával gazdálkodhat, és gazdasági tevékenységet folytathat, de tevékenysége során nem lehet elsődleges a vállalkozás, azaz az összbevétel 60 százalékát nem haladhatja meg a vállalkozásból származó bevétele. Vagyona a tagok között nem osztható fel és nyereséget nem fizethet. Adószáma van. Könyvvezetése során a vállalkozási és cél szerinti tevékenységek bevételeit és költségeit külön kell kimutatnia. A számviteli törvény szerint vezeti könyveit, de külön rendelet szabályozza a beszámoló formai eltéréseit. Adományokat gyűjthet, támogatásokat igényelhet (NEA=Nemzeti Együttműködési Alap), pályázatokon indulhat. Megszűnéskor az esetleges tartozásokért a tagok egyetemlegesen kötelesek helyt állni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tudni az alapítvány létrehozásáról, továbbá milyen adózási szabályokra kell figyelni!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves hozzászóló!
Köszönjük észrevételét. Ennek alapján kiegészítettük a cikket. Megjegyzés: a témában számos szabály ismerete lehet még fontos, azonban terjedelmi korlátok miatt nem feltétlenül szerepel a cikkben.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

pp528

A közhasznúság feltételeit helytelenül adták meg: egyrészt nem szerepel itt, hogy két év átlagában kell ezeknek teljesülnie, másrészt mindkét hármas követelményből elegendő egynek teljesülnie [32. § (4) és (5) bekezdés]. Az önkénteseknél pedig nem folyamatos, hanem tartós (legalább 2 éves) foglalkoztatást ír elő.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close