hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő
2

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

A köznyelv csak non-profit szervezetként szokta emlegetni őket, bár az új Ptk. megszüntette ezt a fogalmat.

Egyesületet (nem ideértve a köztestületet) valamilyen közös tevékenység, cél érdekében minimum 10 személy (lehet benne jogi is) hozhat létre, akaratnyilatkozattal, bármekkora vagyonnal, mértéke nincs meghatározva. Saját önkormányzattal rendelkezik a polgári jogból következtetve. Jogi személy. Tagjai vannak, vagyona általában minimális, tagdíjat szedhet, de nem kötelező. Képviseleti szerve az elnökség (3 tag) vagy egyszemélyes ügyvezető (jogi személy is lehet). Döntéshozó szerve a közgyűlés. Felügyelőbizottsága (100 fő felett kötelező) és könyvvizsgálója lehet. Alapszabálya van. Vagyonával gazdálkodhat, és gazdasági tevékenységet folytathat, de tevékenysége során nem lehet elsődleges a vállalkozás, azaz az összbevétel 60 százalékát nem haladhatja meg a vállalkozásból származó bevétele. Vagyona a tagok között nem osztható fel és nyereséget nem fizethet. Adószáma van. Könyvvezetése során a vállalkozási és cél szerinti tevékenységek bevételeit és költségeit külön kell kimutatnia. A számviteli törvény szerint vezeti könyveit, de külön rendelet szabályozza a beszámoló formai eltéréseit. Adományokat gyűjthet, támogatásokat igényelhet (NEA=Nemzeti Együttműködési Alap), pályázatokon indulhat. Megszűnéskor az esetleges tartozásokért a tagok egyetemlegesen kötelesek helyt állni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tudni az alapítvány létrehozásáról, továbbá milyen adózási szabályokra kell figyelni!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves hozzászóló!
Köszönjük észrevételét. Ennek alapján kiegészítettük a cikket. Megjegyzés: a témában számos szabály ismerete lehet még fontos, azonban terjedelmi korlátok miatt nem feltétlenül szerepel a cikkben.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

pp528

A közhasznúság feltételeit helytelenül adták meg: egyrészt nem szerepel itt, hogy két év átlagában kell ezeknek teljesülnie, másrészt mindkét hármas követelményből elegendő egynek teljesülnie [32. § (4) és (5) bekezdés]. Az önkénteseknél pedig nem folyamatos, hanem tartós (legalább 2 éves) foglalkoztatást ír elő.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close