hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cicapanzió a társaság székhelyén, amely a többségi tag lakása

  • adozona.hu
1

Egy cicapanzió székhelye a kft. egyik (többségi) tulajdonosának a lakhelye. A panzió ténylegesen is az ingatlanban működik, annak egyik szobájában. Felmerültek a következő kérdések: A kft. nem fizet bérleti díjat az ingatlan használatáért. Ebben az esetben a „szívességi” használat piaci értékét el kell-e számolni a cégben, mint bérleti díjat? A használt szoba át lett alakítva. Ennek költségei, mint bérelt ingatlanon végzett beruházás elszámolhatók-e a cégben? Ha bérleti szerződést kötnek az ingatlan szívességi használatára, akkor keletkezik-e bejelentési kötelezettség a NAV felé kapcsolt vállalkozások között létrejött szerződés miatt? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kapcsolt vállalkozást a NAV felé akkor kell bejelenteni, amikor az első ügylet a felek között létrejött.

Idegen ingatlanon végzett beruházás elszámolása nem tilos, ehhez elvileg az sem kell, hogy fizetős bérlemény legyen.

Mivel az ingyenesség kapcsolt felek között valósul meg, a piaci bérleti díj értékével a társaságiadó alapját meg kell növelni, vagy értelemszerűen térítés mellett kell bérleti szerződést kötni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az ilyen kapcsolt vállalkozások közti ingyenes ügyletnél a Kft. semmilyen bérleti költséget nem számolt el, így semmivel se kell visszanövelnie a társasági adó alapját (Tao tv. 3. sz. mell.).

A kapcsolt felek között viszont van szerződéses kapcsolat (annak nem kell írásos szerződésnek lennie), így a bejelentési kötelezettség már beállt, azt be kell jelenteni, akár visszamenőlegesen is, de csak akkor, ha a magánszemélynek van adószáma. A visszamenőleges bejelentés okán a NAV nem fog bírságolni (Art. 221.§).

Miután sokkal logikusabb lenne katás egyéni vállalkozás formájában üzemeltetni egy ilyen cicapanziót, de az évi 600 eFt-os adó is sok, így felmerülhet, hogy miről is szól a kérdés. Na vajon miért van a tulajdonosnak adószáma és miért kérdez ilyen célirányosan?

A tulajdonosnak lehet, hogy már van egyéni vállalkozása, azt nem kívánja katázásra átjelenteni. Ezért a Kft-ként való üzemeltetés a logikus és inkább arról szólhat a dolog, hogy a tulajdonos vélhetően könyvelő, így a kettős könyvvitelre és az egyéb adminisztrációra nem kell költeni, azt hajtja a macskaszeretet. A vevők amúgy se kapnak nagyon számlát, nyugtát, így az a kevés bevétel, ami ki van mutatva, lázasan keresik az ingyenköltségeket. Ilyen költség lehet az "átalakítás" során felmerült kiadás is, amik zömmel boltban megvásárolható bútor, bútorlap, egyéb kellék, macskaalom és macskaeledel, amiről a tulajdonos amúgy is kap számlát és a saját cicáját is tudja belőle kényeztetni.

Számomra teljesen érthető a konstrukció és megértéssel vagyok a kolléga iránt.

A Google egyébként a "cicapanzió" kifejezésre 6720 találatot adott.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink