hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív számla: így kerülhetjük el, hogy vétlenül bírságoljanak minket

  • Ferencz Györgyi (VGD)

A fiktív számlázásos ügyletek elterjedését az adójogi jogkövetkezményeinek súlyosbításával próbálják visszaszorítani, de ezen szankciók jellemzően nem a szándékosan fiktív számlát kiállító személyt sújtják, hanem azt a vétlen befogadó felet, aki jóhiszeműségből, vagy egyszerűen figyelmetlenségből nem fordított kellő figyelmet partnerének megválasztására, és kontrollálására. Íme néhány hasznos tanács azoknak, akik üzleti partnereik felróható magatartása miatt kerültek nehéz helyzetbe.

 Mi is az a fiktív számla? Az általános forgalmi adó rendszerében – tágabb értelemben véve – a fiktív számlázásról beszélhetünk azokban az esetekben, amikor a számla, melyre az általános forgalmi adó levonási jogát alapították, tartalmilag hiteltelennek minősül. A számlák -- mint számviteli bizonylatok -- alaki, formai követelményeit jogszabály rögzíti, ettől elkülönítve kell kezelnünk a tartalmi hitelesség kérdését, melynek lényege, hogy a számlán feltüűntetett adatok nem tükrözik helytállóan a számla alapját képező gazdasági esemény elemeit. Lényeges szem előtt tartani, azt az alapvető adózási szabályt, miszerint adójogszabályaink nem ismerik el a „részhitelesség” elvét, azaz egy számla akkor tekinthető hiteles bizonylatnak, hamennyiben minden adata helytálló, a számlán feltüűntetett adatok bármelyikének valótlansága megdönti a számla hitelességét, melynek egyenes következménye, hogy a hiteltelen számlával összefüggésben adólevonási jog nem gyakorolható.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close