A nap kérdése: keletkezik-e a záró leltárkészlet miatt adókötelezettsége az egyéni vállalkozónak, ha szünetelés alatt szűnik meg?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó 2 évig szüneteltette tevékenységét, majd a NAV törölte őt a nyilvántartásból. Az egyéni vállalkozó rendelkezett készlettel, ehhez kapcsolódóan tette fel kérdéseit az Adózóna oldalán. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó 2021. január 1-jétől szüneteltette a tevékenységét. Mivel két éven belül nem kezdte újra a tevékenységet, az adóhatóság 2023. január 2. hatállyal törölte az egyéni vállalkozók nyilvántartásából. Az egyéni vállalkozó 2020. évi 2053-as számú bevallásában 2 milliós záró készletérték szerepelt. (A szünetelés kezdésének időpontjában az egyéni vállalkozó alanyi adómentes volt, illetve jelentős összegű [5 millió forint feletti] előző időszaki áthozott veszteséggel rendelkezett.) A záróleltárban szereplő készletek egy része használhatatlan, erről a vállalkozó selejtezési jegyzőkönyvet készített a szünetelés időszaka alatt. Kérdésem: a bevallásban szereplő záró leltárkészlettel (korrigálva a selejtezett készlettel) kapcsolatosan keletkezik-e adókötelezettsége, mi lesz az adóalap, illetve mikor kell a bevallásban szerepeltetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Kezdjük az áfával. Az áfatörvény 11. § (2) bekezdés d) pontja értelmében áfafizetési kötelezettség keletkezik megszűnés esetén, ha az adóalany megszűnése időpontjában olyan termékeket tulajdonol, melyek beszerzésekor az áfalevonási joga fennállt. Vagyis ha a megszűnéskor meglévő készletei vásárlásakor nem volt alanyi áfamentes jogállású, és a termékeket áfaköteles gazdasági tevékenység folytatása céljából szerezte be, akkor most a megszűnéskor áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Az áfa alapja a meglévő készletek megszűnés napján érvényes beszerzés vagyis piaci ára.

A szünetelés alatt is teljesítenie kell az áfakötelezettségeit a vállalkozónak. Ha azonban alanyi áfamentes jogállású volt ezen készletek beszerzéskor, akkor nem kell áfát fizetnie a megszűnés miatt.

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedveménnyel itt vásárolhatja meg.

Ami a jövedelemadót illeti, ha az egyéni vállalkozó „normál” vállalkozói személyi jövedelemadózás szerint adózik, akkor a megszűnés szabályai szerint kell a bevételeit megállapítani., csakhogy az adózás rendjéről szóló 2017 évi CL törvény (Art.) 15. § (1) bekezdése gyakorlatilag mentesíti az egyéni vállalkozót valamennyi a szünetelés időszakához kapcsolódó adókötelezettség alól, leszámítva a fentebb említett áfakötelezettséget.

Az szja-törvény a megszűnéshez valóban kapcsol bizonyos adókötelezettségeket, de az Art. rögtön mentesíti is a vállalkozót ezek teljesítése alól, így álláspontom szerint a szünetelés időszaka alatt megszűnt egyéni vállalkozónak nem keletkezik adókötelezettsége a meglévő készletei miatt.

Szeretném hangsúlyozni, hogy válaszom csupán szakmai vélemény, az adóhatóság véleménye ettől eltérhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs