hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az áprilisi VálaszAdó

  • adozona.hu

Az utóbbi hetekben korábban soha nem tapasztalt mértékben világszerte és Magyarországon is felforgatta hétköznapjainkat és a gazdasági, adózási, társadalombiztosítási, valamint a munkajogi szabályokat a koronavírus-járvány.

A vészhelyzet kihirdetése óta alig volt olyan nap, hogy ne jelentek volna meg újabb és újabb kormányrendeletek és határozatok, amelyek – az Alaptörvényre hivatkozva – felülírtak hosszú idők óta bevésődött jogszabályokat, többször törvényi passzusokat is.

Áprilisi hírlevelünkbe éppen ezért a járvánnyal összefüggő témákon, kérdéseken kívül csak elvétve volt módunk más tárgykörből írásokat beválogatni. Vagyis elsősorban arról tájékoztatunk, hogy milyen ágazatokat érintenek a szochomentességek és az egyéni járulékok csökkentései, a katások közül pedig milyen tevékenységre vonatkoznak az átmeneti adókönnyítések, továbbá kik kaphatnak törlesztéseikre haladékot.

A vészhelyzet, illetve az ennek megoldására született – gyakran hiányos, félreérthető – rendeletek rengeteg munkajogi és társadalombiztosítási ellentmondást, problémát hoztak felszínre. Hogyan szüntethető meg a munkaviszony, kezdeményezhet-e fizetés nélküli szabadságot a munkáltató, módosíthatja-e egyoldalúan a munkaszerződést, mi lesz az elbocsátottak társadalombiztosításával?

Szakértőink az újabb és újabb jogszabályok és hatósági állásfoglalások ismeretében igyekeztek választ adni ezekre a kérdésekre, de ne lepődjenek meg, ha esetleg egy hónap múlva változnának ezek a válaszok. Pusztán azért, mert a jogi keretek is módosulhatnak, például a március 30-án elfogadott törvény alapján, amely rendkívüli jogalkotásra ad felhatalmazást a kormánynak.

A 2020. áprilisi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close