hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvénycsomag: így változnak az szja-szabályok

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Egyszerűsítik az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályait, új – az ellenőrzött tőkepiaci ügylethez hasonló – adózási szabályokat fogalmaznak meg a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adókötelezettségére, és bővítik az adómentesen adható jövedelmek körét a nemrégiben a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag személyi jövedelemadózást (szja) érintő fejezetei. Cikkünkben részletezzük az szja-változásokat, külön jelölve a hatálybalépés várható időpontját is.

Május 11-én terjesztette be az Országgyűlésnek a pénzügyminiszter az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot.

A törvénycsomag számos adónemet érint, s egyéb törvényekre vonatkozóan is megfogalmaz módosítási javaslatot. Elsőként a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) jelentősebb változásait foglaljuk össze.

Átalányadózó egyéni vállalkozókat érintő könnyítések

A törvényjavaslat több egyszerűsítést tartalmaz az átalányadózás szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak, mely kedvező lehet egyebek mellett a kata adózás alól kikerülő egyéni vállalkozók részére is.  Jövőre a bevételi határ összege az idei 15 millió forint helyett az éves minimálbér tízszerese lenne, figyelembe véve annak emelkedését is. A jelenleg ismert minimálbér alapján ez az összeg 20 millió 88 ezer forint. További kedvező rendelkezés, hogy az éves minimálbér felét el nem érő átalányban meghatározott jövedelem mentesülne a személyi jövedelemadó alól. Ennek következtében az adóelőleget is csak az adóköteles rész után kell majd megfizetnie az egyéni vállalkozónak.

A javaslat az átalányadóval adózó jövedelem megállapításához alkalmazható költséghányadokat is módosítja. Például az adóév egészében kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozóknál az idei 87 százalékról 90 százalékra emelkedik. Emellett azonban a javaslat a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók számára az éves minimálbér ötvenszeresében állapítja meg az átalányadózás választására jogosító bevételi értékhatárt a jelenlegi 100 millió forint helyett. Ha a vállalkozó jogosultsága a bevételi értékhatár túllépése miatt szűnt meg – ha annak egyéb feltételei fennállnak –, attól az adóévtől kezdődően újra választhatja az átalányadózást, amely adóévben az e törvényben előírt bevételi értékhatár növekedett.

A javasolt módosítások hatálybalépésének várható időpontja 2022. január 1.

[A javaslat 2. §; 4. §; 8.§ c-d-e) pontjai; 1. számú melléklet, melyek módosítanák az szja-törvény 47. §-át; 50. §-át; 52. §-át és az 1. számú melléklet 4.48 pontját.]  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az szja-törvény további tervezett módosítási javaslatait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close