hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új minimálbér, garantált bérminimum: mikor kell januárig visszamenőlegesen alkalmazni?

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A nemrégiben közzétett minimálbér-rendeletek az egyes adótörvényekben előírt jogosultságokra is hatást gyakorolnak. Cikkünkben általánosságban véve bemutatjuk, mikor kell januárig visszamenőlegesen alapul venni az emelt összegeket, és mikor nem.

A 20/2021. kormányrendelet (R1.) a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról, a 21/2021. kormányrendelet (R2) a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szól.

Az R1 2. paragrafusa szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított

  • alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén, havibér alkalmazásakor 167 400 forint, hetibérnél 38 490 forint, napibérezésnél 7700 forint, órabér alkalmazásakor 963 forint,
  • a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazásakor 219 000 forint, hetibérnél 50 350 forint, napibérnél 10 070 forint, órabér alkalmazásakor 1259 forint.

Ugyanez a bér illeti meg százszázalékos teljesítmény és a munkaidő teljesítése esetén a teljesítménybérben foglalkoztatottakat is.

Az R1. rendelkezik arról is, mit kell órabérnek tekinteni akkor, ha a teljes munkaidő a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 92. paragrafusának (2) bekezdése alapján 8 óránál hosszabb, vagy az Mt. 92. paragrafusának (4) bekezdése alapján 8 óránál rövidebb.

Az első esetben minimum órabérnek az arányosan csökkentett, a második esetben az arányosan növelt órabértételeket kell tekinteni. Például, ha az Mt. említett előírásának megfelelve a teljes munkaidő 12 óra, akkor az arányos csökkentés 6:12=0,6666, a kötelező legkisebb órabér pedig 963 forint helyett 0,666x963 = 641,9 forint.  A napibér ez esetben is 7700 forint lesz (attól függően, hogy az arányt hány tizedes jeggyel számolják, néhány forint eltérés lehet lefelé vagy felfelé). Fordított esetben, ha a teljes munkaidő például 4 óra,  akkor az arányos növelés 8:4=2, és ekkor 963 forint helyett az órabér 1926 forint lesz, ami 7704 forint napibérnek felel meg.

Az új minimálbér, garantált bérminimum február 1-jén lép hatályba. Ugyanakkor az R2. előírja, hogy ahol jogszabály rendelkezése szerint valamely jogosultság megállapításának vagy felülvizsgálatának a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum az alapja, ott az R1-ben meghatározott kötelező legkisebb munkabér vagy garantált bérminimum alapján a jogosultságot 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni. Ezen előírás szerint – bár az új bértételek február 1-jén lépnek hatályba –, ha jogszabály valamely rendelkezésének alkalmazásánál a januári vagy az adóév első napján érvényes minimálbért kell alapul venni (például a „Nem mindegy, mikori minimálbérrel kell számolni: hat az adókra és a kedvezményekre” 2021. 01.15-ei cikkünkben felsorolt esetekben), akkor az R1-ben előírt összegekkel kell számolni.  

E következtetés azon alapul, hogy januári minimálbérnek, garantált bérminimumnak a január 1-jén érvényes értékek tekinthetők, hiszen január hónapban – hónap közben hóközben – ezen értékek nem változtak. Ha azonban valamely jogszabály a minimálbér vagy a mindenkori minimálbér, illetve a tárgyhó első napján érvényes minimálbér alkalmazását írja elő (az utóbbira példa az egyéni vállalkozó által megváltozott munkaképességű foglalkoztatása esetén érvényesíthető bevételt csökkentő kedvezmény), akkor – mivel ezek nem a januári  minimálbért jelentik – nem kell a januári jogosultságot újra megállapítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink