hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvénycsomag: várható változások a szochóban és a tb-járulékban – 1. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A napokban az Országgyűlés elé került adótörvénycsomag több olyan módosítást is tartalmaz, amely a szocho és tb-járulék fizetésének szabályait érinti. Cikksorozatunk első része az átalányadózó egyéni vállalkozókra, illetve az őstermelőkre vonatkozó várható változásokat elemzi.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslat több olyan módosítást tartalmaz, amely a szociális hozzájárulási adófizetésre és a társadalombiztosítási járulék fizetésére vonatkozik. Az alábbiakban, pontokba szedve mutatjuk be a fenti közteherfizetéseket érintő változásokat.

Módosítások az átalányadózó egyéni vállalkozó kapcsán

Jövőre változnak az átalányadózás szabályai a személyi jövedelemadóban. Az új szabály alapján az átalányadózást választó egyéni vállalkozó az éves minimálbér felét el nem érő jövedelme vonatkozásában mentesül a személyi jövedelemadó alól. Erre tekintettel az átalányadózó egyéni vállalkozónak akkor kell csak személyijövedelemadó-előleget megállapítania, ha az átalányban megállapított jövedelme meghaladja az éves minimálbér felét.

Olvassa el az Adózóna „Adótörvénycsomag: így változnak az szja-szabályok” és „Benyújtották a tavaszi adócsomagot” írását is!

Ezzel összhangban 2022. január 1-jétől módosul a Tbj. (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény) átalányadózó egyéni vállalkozó járulékfizetésére és családi járulékkedvezmény igénybevételére vonatkozó szabálya is. Erre tekintettel „a társadalombiztosítási járulék alapja az átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem – kivéve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó ezen tevékenységéből származó jövedelmének adómentes része. A társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér.”

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja az átalányadózó egyéni vállalkozó esetében a családi járulékkedvezmény igénybevételére milyen változások várhatóak, illetve mik az őstermelőkre vonatkozó módosítások!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink