hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gigászi adókedvezményt kapnak a sportvállalkozások

  • MTI/Adózóna

A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkentéséről, valamint a sportolók számára juttatott jövedelmet terhelő, munkáltató által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) eltörléséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el a kormánypárti képviselők.

Nem terheli iparűzési adó 2018. január 1-jétől a sportvállalkozásokat a belépőjegy- és bérleteladásból, a reklámközzétételi tevékenységből, a szponzori szerződésből eredő bevétel után. A törvénymódosítás szerint sportvállalkozás a főtevékenységként sporttevékenységet [TEÁOR ’08 93.1] végző, a sportról szóló törvény szerinti azon sportvállalkozás, amely az adóévben indult mindazon sportág sportszövetsége által kiírt, szervezett, rendezett vagy engedélyezett versenyrendszerben, amely sportágban versenyző játékjogának használati jogával rendelkezik.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nettó árbevételt csökkentő tételek miatti adócsökkenés állami támogatásnak számít, amelyet az illető vállalkozás egyebek mellett sportlétesítmények üzemeltetéséhez nyújtott működési támogatásként vehet igénybe.

További jelentős kedvezmény a sportvállalkozások számára, hogy nem kell megfizetniük a hivatásos sportolónak az e foglalkozása ellenértékeként (már 2017. szeptember 1-jét követően) juttatott bevétel után a kifizetőt terhelő, 20 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho). Ez a rendelkezés a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mint azt Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk korábban a témában írt cikkében jelezte, az eredeti törvényjavaslat nem rendelkezett arról, hogyan kaphatják vissza a sportvállalkozások a szeptember 1-jét követően a törvény kihirdetéséig már megfizetett ekhót. Az elfogadott törvényjavaslat már rendelkezik arról, hogy a törvénymódosítás „hatálybalépését megelőzően megállapított egyszerűsített közteherviselési hozzájárulási kötelezettség az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthető”.

A törvényjavaslat elfogadásával módosul a társasági adóról szóló törvény is. Eszerint ha az állami adó- és vámhatóság az átutalást kizárólag azért tagadta meg, mert az adózó a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettségről szóló bevallásában, illetve társasági adóbevallásában fizetendő adóelőlegként, adóként megjelölt összeget nem fizette meg határidőben, az adózónak az átutalás megtagadásáról szóló határozat átvételét követő 15 napon belül előterjesztett külön kérelmére az állami adó- és vámhatóság az átutalást akkor is teljesíti, ha

a) a késedelem nem haladja meg az esedékességtől számított 15 naptári napot, és
b) az adóelőleg, adó összegének megfizetése maradéktalanul megtörtént.

A 2018-as változásokról megjelent további cikkeinket itt olvashatja el! 

A 2018-as változásokról megismerheti a részleteket a HVG adókonferenciáján!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close