Új szabályok kőolajtermék-előállítókra, kőolajtermék-kereskedőkre

  • adozona.hu

Január 17-én, a Magyar Közlöny 2023. évi 8. számában megjelent a 9/2023. kormányrendelet a veszélyhelyzet során az egyes áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok vámhatárt vagy országhatárt átlépő kereskedelméről szóló 52/2012. kormányrendelet eltérő alkalmazásáról.

A jogszabály szerint az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet ideje alatt az 52/2012. kormányrendeletet az új előírásokban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A 9/2023. kormányrendelet 3. §-ában hivatkozott EU rendelet szerinti tilalomnak történő megfelelés érdekében a kőolajtermék-előállító, a kőolajtermék-kereskedő a naptári évben kőolajterméket más tagállamba vagy harmadik országba nem adhat át, nem szállíthat és más tagállam vagy harmadik ország vásárlója számára nem értékesíthet azt meghaladó mennyiségben – ide nem értve az Ukrajnába szállított, átadott, értékesített mennyiséget –, mint amilyen mennyiséget a naptári évben a rendelet szerinti tömegmérlegrendszerben nem az Oroszországi Föderációból 2022. június 3-át követően az Európai Unió területére szállított nyersolajból előállított kőolajtermékként tart nyilván.

Ha a kőolajtermék-előállító, a kőolajtermék-kereskedő kőolajterméket más tagállamba vagy harmadik országba átad, szállít vagy más tagállamban vagy harmadik országban lévő vásárló számára értékesít, az új rendeletben foglaltaknak megfelelően igazolja a tilalomnak történő megfelelést, és megállapítja a tilalom alá nem eső kőolajtermék mennyiségét.

A jogszabály kimondja azt is, hogy a kőolajtermék-előállító, a kőolajtermék-kereskedő

a) a különböző eredetű nyersolajat, biomasszát, bioüzemanyagot a feldolgozást megelőzően vagy a feldolgozás során összekeverheti, és

b) a különböző eredetű nyersolajból, biomasszából, bioüzemanyagból előállított félkész- és készterméket a feldolgozás során és a feldolgozást követően, valamint a tároláskor összekeverheti.

A biomasszából előállított kőolajtermék és a kőolajtermékhez kevert bioüzemanyag úgy tekintendő, mint amelyet nem az Oroszországi Föderációból származó, 2022. június 3-át követően az Európai Unió területén szabad forgalomba bocsátott nyersolajból állítottak elő.

A közlönyt ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs