hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarország nem járul hozzá újabb uniós hitelfelvételhez, más módon segíti Ukrajnát

  • adozona.hu

A járvány alatt Magyarország már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez, azonban a hazánknak járó támogatást azóta sem kaptuk meg, ezért semmilyen újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni – mondta Varga Mihály az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben.

A pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak kiemelte: Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, eddig több mint egymillió menekültet fogadott és már több mint 31 milliárd forint fordított a háború sújtotta ország támogatására. A tárcavezető kifejtette: az Európai Bizottság szerint erre az évre már biztosított Ukrajna finanszírozása.

Az eszmecsere ma arról folyt, hogy 2023-ban milyen módon biztosítja majd az Európai Unió azt havi 1,5 milliárd, azaz éves szinten összesen 18 milliárd eurós támogatást, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be októberben – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: a Bizottság terve az, hogy hitelt vesz fel Ukrajna megsegítésére, ehhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. Világossá tette, Magyarország készen áll Ukrajna támogatására, azonban semmilyen újabb uniós hitelfelvételhez nem kíván hozzájárulni.

A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország eddig is aktívan segítette Ukrajnát, a háború előtt a makro-pénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével támogattuk keleti szomszédunkat, és a segítségnyújtásunk a háború kitörése után is folyamatos. Magyarországra már több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából, az ukrán válsággal kapcsolatos kiadásaink meghaladják a 31 milliárd forintot. Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú megállapodás keretében, akár a nemzeti költségvetéséből is – tette hozzá.

A pénzügyminiszter utalt arra is, hogy Ukrajnának a Valutaalap szerint havonta mintegy 3-4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200–1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Kiemelte: hatalmas összegről van szó, bízunk abban, hogy Európa más országai, az Amerikai Egyesült Államok és a nagy nemzetközi pénzintézetek továbbra is kellő részt vállalnak a háború sújtotta ország megsegítésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs