Milyen ellátásokra számíthat a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kisgyermekes szülőként sem könnyű elhelyezkedni a munkaerőpiacon, részmunkaidős állást találni, ha pedig a szülőnek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeke van, még inkább fontos lenne, hogy rugalmasan, akár otthon tudjon munkát vállalni. Amennyiben erre nincs lehetősége, sokkal nagyobb hangsúly van azokon a támogatásokon, amelyek segítik azokat a családokat, ahol beteg gyermeket nevelnek. Cikkünkben ismertetjük, 2024-ben milyen ellátásokra, támogatásokra számíthat egy tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család.

Vizsgáljuk meg időrendben, hogy amennyiben a gyermek akár már betegen, illetve súlyosan fogyatékosan születik, és tartósan fennálló állapotról beszélünk, akkor milyen támogatások segítik a családot ebben a helyzetben.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások – mint csecsemőgondozási, vagy gyermekgondozás díj – esetében van-e annak jelentősége, hogy a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos. A válasz az, hogy nincs, nem jelenik meg az ellátások összegében.

Családi pótlék

Ha időrendben nézzük, akkor a családi pótlék lehet az első családtámogatási ellátás, amely a gyermek születésétől jár. A családi pótlék nevelési ellátásból és iskoláztatási támogatásból tevődik össze, alanyi jogon jár. A nevelési támogatás feltétele, hogy saját háztartásban neveljék a gyermeket a szülők, és a gyermek tankötelezettségének kezdetéig jár. Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti.

A köznevelési törvény szerint sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzd.

A családi pótlék összege alacsony (egy gyermek esetében 12 200 Ft), a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében valamennyivel magasabb összegre számíthat a család (23 300 Ft, egyedülálló szülő esetében 25 900 Ft).

Gyermekgondozást segítő ellátás

A szülő gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a gyermek 2 és 3 éves kora között, amely idő alatt otthon is lehet a gyermekével gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetében a gyes a gyermek 10. életévének betöltéséig jár. Ez jelentheti azt, hogy jár maga a gyes összege, de jelentheti azt is, hogy a szülő dönthet úgy, hogy nem megy még vissza dolgozni, hanem otthon marad a gyermekével fizetés nélküli szabadságon. Ilyenkor a szülő felmondási védelem alatt áll. A gyes összege azonban meglehetősen alacsony, bruttó 28 500 Ft, amiből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra. Az összeg a tartósan beteg gyermekek esetében sem több, a jogosultsági időtartam hosszabb.

Családi kedvezmény

2023. január 1-jétől bővítették ki a családi kedvezményt azzal, hogy a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után további adókedvezményre lehet jogosult a szülő. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy plusz támogatás. Előfeltétele, hogy adóköteles jövedelme legyen valamelyik szülőnek, amiből érvényesíteni tudják a kedvezményt. Tehát, ha az anya éppen gyesen van otthon a gyermekkel, mellette nem tud munkát vállalni, akkor hiába jogosult a családi kedvezményre, gyesből ez nem érvényesíthető. A megoldás az lehet, ha az apának szja-köteles a jövedelme, akkor ő tud ezzel a lehetőséggel élni. Az adóalap havonta 66 670 forinttal csökkenthető, ami nettó 10 000 forintot jelent a családnak. Ez kérhető havonta, vagy egyösszegben az adott évi adóbevallásnál utólag.

Gyermekek otthongondozási díja

Az gyermekek otthongondozási díja a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, önmagukat ellátni képtelen gyermeküket ápoló szülő számára biztosított pénzbeli ellátás, amely nem kötődik biztosítási jogviszonyhoz, alanyi jogon járhat.

Mellette napi 4 órában lehet dolgozni, illetve, ha otthon végezhető munkát látunk el, akkor korlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet. Vagyis akár vállalkozni is lehet mellette, lévén ott nincs munkaidő. A gyod összege a minimálbérrel egyenlő, ami 2024-ben 266 800 Ft. Adómentes, azonban 10 százalék nyugdíjjárulék levonásra kerül belőle, tehát nyugdíjra jogosító szolgálati időt jelent.

Közgyógyellátás

Meg kell említenünk a közgyógyellátás lehetőségét is. A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek részére közgyógyellátási igazolvány igényelhető, alanyi jogon jár. Ennek segítségével ingyenesen juthat hozzá azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek a közgyógylistán9 szerepelnek. Az igényt a kérelmező lakóhelye szerint illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.

Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa

Ha a gyermekünk például mozgáskorlátozott (vaknak vagy gyengénlátónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak vagy autistának minősül), akkor a gyermekre tekintettel mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára is jogosultak. Az igazolványt a lakóhely szerinti illetékes okmányirodában kell igényelni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldi napidíj, árfolyam 2

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink