hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Végrehajtási szabályok a tajszám érvénytelenségekor

Az új Tbj. (azaz a 2019. évi CXXII. törvény) módosítása úgy rendelkezik, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy fizetési kötelezettségét nem teljesíti és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék 6 havi összegét, akkor a tajszám egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelen, így az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe.

A fenti szabály kapcsán módosult a 217/1997. kormányrendelet, amely az érvénytelen tajszám tekintetében 2020. július 2-ától az alábbiakról rendelkezik:

Amikor az egészségügyi szolgáltatás – például tb-támogatott orvosi ellátás – igénybevételekor ellenőrzik a  jogosultságot, és az ellenőrzéskor a NEAK nyilvántartása szerint ugyan érvényes a beteg tajszáma, de rendezetlen a jogviszonya (azaz piros lámpa jelenik meg), vagy a fenti 6 havi tartozás kapcsán érvénytelen a tajszáma (azaz barna lámpa jelenik meg), akkor az ellenőrzést végző szolgáltató köteles átadni az érintett személynek a NEAK honlapjáról letölthető értesítést. Azaz mind piros, mind barna lámpa esetén fennáll a beteg/érintett személy tájékoztatásának a kötelezettsége.

Olvassa el a téma kapcsán "Tb-járulék, gyógyszerkiváltás, közgyógyellátás: egészségbiztosítási szabályok a veszélyhelyzet után", illetve "Új tb-törvény: egyezik-e a járulék és a szocho alapja? Példákkal" című írásunkat is! 

A fenti kormányrendelet módosítása rögzíti azt is, hogy ha 6 havi tartozás miatt érvénytelen a tajszám, akkor is biztosítani kell a betegnek a sürgős szükség esetén nyújtandó ellátásokat és a mentést. Sürgős szükség az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Rendelje meg a HVG 2020-as Tb-különszámát kiadói kedvezménnyel!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lépett hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kellett használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.
Részletek >>

Az új Tbj. módosítása továbbá arról is rendelkezik, hogy mikor lesz újra érvényes a tajszám, ha az a fenti 6 havi tartozás kapcsán vált érvénytelenné. A törvény erre vonatkozóan kimondja, hogy a tajszám érvényessége a tartozás megfizetésétől – vagy ha fizetési kedvezményt kapott az érintett személy, akkor annak engedélyezését követő naptól – kerül visszaállításra.

Azaz a tartozás utólagos megfizetése nem eredményezi a tajszám visszamenőleges érvényességét. Ezt erősíti meg a 43/1999. kormányrendelet 2020. július 2-án hatályba lépett kiegészítő szabálya is, amely szerint „ha az  ellátott egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága azért nem áll fenn, mert az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetési kötelezettségét nem teljesítette, és az ebből keletkező hátralék összege meghaladta az  egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor az ellátás igénybevételét követően az egészségügyi ellátásra való jogosultság utólag nem igazolható”.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség utólagos igazolásának új szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close