hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tb-törvény: egyezik-e a járulék és a szocho alapja? Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A július 1-jén hatályba lépett új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény egyik legmarkánsabb újítása a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetési kötelezettségének a bevezetése.

Emlékeztetőül: július 1-jétől a tavaly elfogadott új Tbj. 27. § (2) bekezdése értelmében 6. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben – tehát a munkaviszonyban álló dolgozók vonatkozásában – havi szinten legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. A 2021. évi költségvetést megalapozó törvény elfogadásakor viszont az országgyűlési képviselők megszavazták, hogy e kötelezettség alól július és augusztus hónapra felmentik az érintetteket.

A havi minimális járulékfizetés – ahogy azt az egyéni és társas vállalkozó esetében már „megszoktuk” – havi minimális szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel is jár. Nincs ez másként ebben az esetben sem. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) 1. § (10) bekezdése rögzíti, hogy „a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti biztosítási jogviszony esetében az adó alapja megegyezik a társadalombiztosítási járulék alapjával”.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Tb-különszámát kiadói kedvezménnyel! A különszám mind a régi, mind az új tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.
Részletek >>

Magyarul munkaviszony esetén a szociális hozzájárulási adóalap megegyezik a járulék alappal, így ha az egyéni járulékot a minimálbér 30 százalékának alapulvételével kell megállapítani, akkor értelemszerűen ez lesz a szociális hozzájárulási adó alapja is.

Olvassa el a nyugdíjasok jövedelmére vonatkozó új tb-előírásokról szóló cikkünket is!

A jogszabály azonban az idézett bekezdés alkalmazását nem szűkíti le a minimum járulékfizetéssel kapcsolatos szabályokra, ami néhány jövedelemtípus esetén a korábbiaktól eltérő vagy éppen ellentmondásos helyzeteket is eredményezhet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetekben térhet el a tb-járulék és a szocho alapja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink