hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tb-törvény: egyezik-e a járulék és a szocho alapja? Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A július 1-jén hatályba lépett új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény egyik legmarkánsabb újítása a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetési kötelezettségének a bevezetése.

Emlékeztetőül: július 1-jétől a tavaly elfogadott új Tbj. 27. § (2) bekezdése értelmében 6. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben – tehát a munkaviszonyban álló dolgozók vonatkozásában – havi szinten legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. A 2021. évi költségvetést megalapozó törvény elfogadásakor viszont az országgyűlési képviselők megszavazták, hogy e kötelezettség alól július és augusztus hónapra felmentik az érintetteket.

A havi minimális járulékfizetés – ahogy azt az egyéni és társas vállalkozó esetében már „megszoktuk” – havi minimális szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel is jár. Nincs ez másként ebben az esetben sem. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) 1. § (10) bekezdése rögzíti, hogy „a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti biztosítási jogviszony esetében az adó alapja megegyezik a társadalombiztosítási járulék alapjával”.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Tb-különszámát kiadói kedvezménnyel! A különszám mind a régi, mind az új tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.
Részletek >>

Magyarul munkaviszony esetén a szociális hozzájárulási adóalap megegyezik a járulék alappal, így ha az egyéni járulékot a minimálbér 30 százalékának alapulvételével kell megállapítani, akkor értelemszerűen ez lesz a szociális hozzájárulási adó alapja is.

Olvassa el a nyugdíjasok jövedelmére vonatkozó új tb-előírásokról szóló cikkünket is!

A jogszabály azonban az idézett bekezdés alkalmazását nem szűkíti le a minimum járulékfizetéssel kapcsolatos szabályokra, ami néhány jövedelemtípus esetén a korábbiaktól eltérő vagy éppen ellentmondásos helyzeteket is eredményezhet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetekben térhet el a tb-járulék és a szocho alapja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close