10 találat a(z) 2020-as változások cimkére

Harminchat jogszabály jelent meg szombat reggelre Cikk

A Magyar Közlöny 2020. évi 282. számában, december 18-án 36 jogszabályt hirdettek ki.

Ismét változnak a közérdekű adatkérések szabályai Cikk

A Magyar Közlöny 260. számában jelent meg az 521/2020. kormányrendelet, mely újra változtat a közérdekű adatkérések szabályain.

Jelentősen módosult a közbeszerzési törvény Cikk

A Magyar Közlöny 2020. évi 274. számában, december 10-én jelent meg – egyebek mellett – a közbeszerzési törvényt módosító jogszabály.

Tartozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal? Ezek a tudnivalók Cikk

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, mint az az elnevezéséből is következik, az egészségügyi szolgáltatások fedezetére szolgál. Korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy 2020. július 1-jétől szigorodtak a fenti járulék meg nem fizetéséhez kapcsolódó szankciók. Most ismertetjük a tudnivalókat az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás megfizetéséről és az ezzel kapcsolatos adóhivatali tájékoztatásokról.

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok Cikk

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben Cikk

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak? Cikk

2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.

A minimálbér-változás hatása az szja törvény rendelkezéseire Cikk

Év végén, szinte az utolsó pillanatban jelent meg az a kormányrendelet, mely a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum 2020. január 1-jétől érvényes összegét tartalmazza. A minimálbér emelkedése számos juttatás, adómentes kifizetés növekedését eredményezi. Ezek közül a nagyobb érdeklődésre számot tartó szabályokat szedtük csokorba.

Könyvelők, adószakértők, -tanácsadók figyelem! Át kell dolgozni a pénzmosási szabályzatot Cikk

Az Európai Unió 5. pénzmosási irányelvének – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve – rendelkezései miatt szükségessé vált a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) módosítása, ami 2020. január 10-én lép hatályba – írja tájékoztatójában a NAV.

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész) Cikk

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink