hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-járulék, gyógyszerkiváltás, közgyógyellátás: egészségbiztosítási szabályok a veszélyhelyzet után

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2020. június 18-ával megszűnt a veszélyhelyzet. A 2020. évi LVIII. törvény – többek között – az ezzel összefüggő átmeneti szabályokat is tartalmazza. Írásunkban az egészségbiztosítást és az ahhoz kapcsolódó ellátásokat érintő előírásokat ismertetjük.

Átmeneti szabály a tb-ellátásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségekről

A munkáltatót 2020. május 1-jétől terheli az egészségügyiszolgáltatási-járulékfizetés a veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók kapcsán. Ez a fizetési kötelezettség a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvanadik napig, azaz augusztus 16-ával bezárólag áll fenn.

Továbbra is alkalmazni kell adott – kedvezményezett – ágazatokban (amelyekről korábban több cikkünkben is írtunk), hogy

» munkaviszony, egyéni vállalkozó és a Tbj. szerinti társas vállalkozó tényleges főtevékenysége esetében 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozóan nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni, kivéve a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, legfeljebb 7710 forint összeget;

» munkaviszony, alkalmazottal rendelkező egyéni vállalkozó és a Tbj. szerinti társas vállalkozó tényleges főtevékenysége esetében nem áll fenn 2020. március, április, május és június hónapra a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége és a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett a rehabilitációs hozzájárulásra 2020 második, harmadik és negyedik negyedévére előleget nem fizet;

» a kisadózóknak 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel nem kell tételes adót fizetniük;

» ha a kisadózónak 2020. március 1-je előtt tételes adótartozása keletkezett, akkor azt a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben (az egyes részleteket a tárgyhó 12. napjáig) pótlékmentesen fizetheti meg.

Ha az adózó az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, akkor a fenti kedvezményre jogosultságát elveszti, és a  tartozás egyösszegben esedékessé válik. Ebben az esetben az  adóhatóság a  tartozás fennmaradó részére – a  2020. március 1-jéig terjedő időszakra felszámított késedelmi pótlékon felül – 2020. március 1-jétől késedelmi pótlékot számít fel;

» a 2020. március, április, május és június hónapra történő kisvállalatiadó-kötelezettség megállapításánál nem tekinthető kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összege.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, olvassa el az "Egészségügyi szolgáltatási járulék várható módosításai", illetve a "Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt" című írásunkat is!

Keresőképtelenség

2020. június 18-án megszűnt az a szabály, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. kormányrendelet szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani. Vagyis ezen igazolások 2 hétnél hosszabb időszakokat már nem tartalmazhatnak a biztosított keresőképtelensége vonatkozásában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy  megtudja, melyek a gyógyszerkiváltásra, a telemedicinára és a közgyógyellátási jogosultságra irányadó átmeneti szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink