hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és csed: így kapható egyidejűleg több helyről

  • adozona.hu

Jár-e egyidejűleg több jogviszony után táppénz, illetve csecsemőgondozási díj – érdeklődött olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszát ismertetjük.

Olvasónk a következőkben részletezte kérdéseit: „Adott egy munkavállaló, akinek volt egy határozott idejű munkaviszonya: 2015. 04. 01–06. 29-éig, majd 2015. 08. 01-jétől a mai napig folyamatosan dolgozik. 10. 31-éig 183 ezer forint bruttó bére volt, majd november 1-jétől négy órában dolgozott 61 ezer forintért. Januártól ismét dolgozhatna magasabb óraszámban, illetve vállalkozást is indíthatna. Ha visszaváltoztatnánk az óraszámát nyolc órásra, 183 ezer forint bruttó fizetésért, és mellette egyéni vállalkozó is lenne, ahonnan kivenné a vállalkozói kivétet, és a szakmás bér után megfizetné a járulékokat, akkor, amikor keresőképtelen lenne, járna-e neki táppénz mindkét jogviszonya után? Mi van akkor, ha már februártól keresőképtelen lesz? Jár-e neki táppénz, ha igen, meddig? Mi lesz a táppénz mértéke? A táppénznek van-e maximuma? Mi lesz ebben az esetben a csed alapja? Van-e a csednek maximuma? Mindkét jogviszonya után megkaphatja a csedet és a táppénzt?”

Az egyidejűleg többes jogviszonyban álló munkavállalót valamennyi jogviszonyára tekintettel megilletik az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai azzal, hogy a jogosultsági feltételeket minden jogviszonyban külön-külön kell vizsgálni – szögezte le általánosságban szakértőnk, majd a konkrét kérdésre adott válaszában kitért a részletekre is.

Az említett munkavállaló 2016 februárjában munkaviszonnyal és egyéni vállalkozói jogviszonnyal rendelkezik.

A februárban is fennálló munkaviszonya 2015. 08. 01-jén kezdődött, míg egyéni vállalkozói jogviszonya ez év januárjában.

Táppénzre mindkét jogviszonyában jogosult lehetne akár egy évig is, de maximum csak a folyamatos biztosítási idő tartamára.

Ez a munkaviszonya esetében 2015. augusztus 1-jén kezdődött, míg a vállalkozásában csak ez év január hónapban.

A táppénzének mértéke 50 százalék lesz, hiszen a 60 százalékhoz 2 év folyamatos biztosítási idő szükséges, havi maximuma a minimálbér kétszerese.

Ami a csedet illeti, ennek feltétele, hogy a szülést megelőző két évben legalább 365 napnyi biztosítási idővel rendelkezzék.

Ez a feltétel – figyelembe véve a 2015. 04. 01-jétől 06-29-éig fennálló jogviszonyát – munkaviszonyában hozzávetőlegesen 2016 májusától, míg vállalkozói jogviszonyában (szintén beszámítva a korábbi 3 havi munkaviszonyt) körülbelül októbertől teljesül. Tekintettel arra, hogy ebben az időpontban mindkét jogviszonyában rendelkezni fog a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva 180 naptári napi jövedelemmel, a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját e 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani.

Amennyiben még sem lenne 180 naptári napi jövedelme, de  a jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel akkor a CSED alapját a 120 naptári napi tényleges jövedelem figyelembevételével kell megállapítani.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink